Publicerat

Man står framför tavlor som föreställer musiker och talar

Krister Ljungberg är initiativtagare till Cliff Burton-museet i Lagan, Ljungby. Cliff Burton dog 1986 i en trafikolycka i Dörarp. Minnesstenen har blivit en samlingsplats för Metallicafans över hela världen. Museet över Cliff Burton invigs 14 maj 2022, Foto: Emil Schön (CCBY)

I det här avsnittet av K-podd får du träffa Krister Ljungberg, förtjänstmedaljör 2021 och höra historien om hur Lagan fick ett Cliff Burton-museum. Krister Ljungberg avslöjar också hur han gör för att skapa entusiasm kring kulturarvet som en resurs i lokalsamhället.

Cliff Burton var basist i Metallica och omkom tragiskt i en trafikolycka i Dörarp med bandets turnébuss 1986. Sedan 2006 finns en minnessten över Cliff Burton i Dörarp. 14 maj 2022 invigs Cliff Burton Museum i Lagan och Krister Ljungberg är initiativtagare till museet. Genom arbetet med museet har han knutit kontakter över hela världen.

– Cliff Burton-museet här på Laganland har varit med i alla de största musiktidningarna i världen tack vare författaren Joel McIver. Vi har också haft kontakt med Cliff Burtons familj och de är jättetacksamma för det här, säger Krister Ljungberg.

Krister Ljungberg fick Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2021 för sitt mångåriga engagemang för kulturmiljöer i och kring Lagan, där Cliff Burton-museet utgör den senaste i raden av insatser. I podden avslöjar Krister hur han genom nätverkande skapar entusiasm kring kulturarvet som en resurs i lokalsamhället.

– Om man lyfter upp en plats eller person och med hjälp av kunskap skapar spänning och väcker nyfikenhet. Då är det som att alla vill vara med, för alla bidrar med något och alla får vara med och känna stolthet. Så har det varit på den här platsen, säger Krister Ljungberg.

Läs även en intervju med Krister Ljungberg om Cliff Burton-museets öppnande i Riksantikvarieämbetets omvärldsbevakning för museer: Omvärld och insikt.

Manuel Pino Varas är konstnär och har målat porträtten av Cliff Burton. Manuel har också formgett minnesstenen över Cliff Burton i Dörarp. Foto: Emil Schön (CCBY)

Lyssna på podden här:

Ett svar

  1. Christer är en fascinerande inspiratör och utvecklare. Genom hans syn på kulturarvet som en resurs, gör han kulturarvet intressant för ett samarbete med näringslivet och andra aktörer. Här har kommuner, regioner, länsstyrelse med flera myndigheter mycket att lära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *