Publicerat

Konserveringsarbete. Foto: Claire Holm (PD)

Välkommen till ett nytt avsnitt av K-podd: Arkiv special! Medarbetare i Riksantikvarieämbetets arkiv plockar fram och tittar på spännande handlingar och intressanta bildsamlingar. Vi bjuder också in personer som på olika sätt har en koppling till vårt material exempelvis genom forskning.

I dagen avsnitt i vår miniserie Världens främsta textilsjukhus, gästas Annelie von Wowern på arkivenheten av Margareta Ridderstedt, textilantikvarie och tidigare anställd på textilenheten på Riksantikvarieämbetet.

Margareta Ridderstedt under inspelningen. Foto: Roger Magnusson (CC BY).
Agnes Brantings hem, Styrmansgatan 8. Foto: Roger Magnusson (CC BY).

I förra avsnittet berättade vi om föreningen Pietas och den textilkonserveringsateljé som Agnes Branting startade år 1907. Till att börja med drev hon verksamheten hemma hos sig, på Styrmansgatan i Stockholm. Den drevs av färgstarka kvinnor, som var pionjärer inom konservering av textilier i början på 1900-talet. Men serien handlar också om de som tog vid och förde verksamheten vidare under 100 år.
År 1949 blev föreningen Pietas statlig och övertogs av Riksantikvarieämbetet. Verksamheten pågick till början av 2000-talet.

Vi fortsätter att följa spåren efter Pietas i arkivet. Vi får bland annat följa med till ett sidenväveri i Venedig som Margareta besökte. Här finns ett arkiv som var ”ganska så förfärligt”. Varför då? I avsnittet berättar Margareta om det arkivet och annat spännande från hennes tid på textilenheten.

Exempel på Pietas verksamhet: Konserveringsarbete av mässhake från Tensta kyrka. Foto: Finn Martmen (CC BY).

Är du intresserad av att se fler bilder från verksamheten hittar du det på RAÄ:s Flickr Commons.

Det här avsnittet är inspelat av Roger Magnusson och mixat av Erik Larsson, producent för K-podd. Alla avsnitt av K-podd hittar du här.

Veneziansk sidendamast, bok av Margareta Ridderstedt. Foto: Annelie von Wowern (CC BY).