Publicerat

Liten vit väggmonter med två flaskor och ett polhemslås med nyckel.

Bild från Gotlands museums föremålssamling. En glasburk (olivburk) innehållande bergolja från Gotlands första oljefynd 1974 i Hamra och en apoteksglasflaska med bergolja från Risungs i Rute. Foto: Gotlands museum/Kringla (PD)-

Riksantikvarieämbetets infrastrukturtjänst K-samsök gör det enklare för museer och andra kulturarvsinstitutioner att nå ut med sina samlingar till en bredare publik. Fram till 2022 var 83 kulturarvsinstitutioner anslutna till K-samsök, däribland en lång rad statliga museer och länsmuseer. Nu har ytterligare fem tillkommit, Norrbottens museum, Riksidrottsmuseum, Forsviks bruk, Dansmuseet och Gotlandsmuseum. All information, över 10 miljoner objekt, som finns i K-samsök är sökbara i söktjänsten Kringla som är öppen och gratis för alla att använda.

Vi vill hälsa våra senaste datapartners varmt välkomna till K-samsök, infrastrukturen för kulturarvsdata i Sverige. Med hjälp av dessa fem kulturarvsinstitutioner görs nu över 150 000 nya objekt tillgängliga och kan på så sätt nå en större publik. Alla objekt kan hittas via söktjänsten Kringla.

Norrbottens museum

Över 90 000 objekt från Norrbotten museum är nu nåbara via K-samök. Det är fotografier och föremål som berättar om länets historia. Allt ifrån arkeologisk fynd och allmogeföremål till konst, husgeråd och modernare föremål såsom handgjorda munskydd som tillverkades under coronapandemin.

Skidtävling. Norrbottens museum. Public Domain.

Riksidrottsmuseum

Är du obotligt intresserad av sport? Eller bara lite nyfiken på hur exempelvis ett diplom från olympiska vinterspelen i Cortina 1956 så ut? Då ska du dyka ned bland de över 1400 föremålen från Riksidrottsmuseum som nu lätta kan nås via söktjänsten Kringla.

Rullskridsko. CC BY Riksidrottsmuseum.

Forsviks bruk

Forsviks bruk, en historisk bruksmiljö i Karlsborgs kommun, delar med sig av över 2500 objekt genom att bli en partner till K-samsök. Objekten består av industri- och kulturhistoriska föremål, dokument och fotografier som berättar om den omfattande industriverksamheten som har bedrivits på platsen i över 600 år.

Träsliperiet, i produktion 1870-1940. Forsviks bruk. Public Domain.

Dansmuseet

Dansmuseet, ett museum för dans och rörelse med samlingar av kostymer, masker, bildkonst, grafisk form och dekor, bidrar med över 2100 objekt. Fantasifulla kostymskisser, dokumentära fotografier, fasansfulla masker och balettrosa tåspetsskor – allt detta och mycket mer kan du hitta i museets digitaliserade samlingar.

En ansiktsmask i form av ett varghuvud.
Mask från uppsättningen ”Peter och Vargen”. Dansmuseet. CC BY Torkel Edenborg.

Gotlands Museum

Gotlands Museum visar upp Gotlands historia, konst samt natur- och kulturarv och delar nu med sig av nästan 55 000 objekt via K-samsök. Objekten består av både arkeologiska och kulturhistoriska föremål.

Ritning, dörrpartier på Muramaris. Signerad av arkitekt Arre Essén, 1915. CC BY Gotlands Museum.

Så fungerar K-samsök

K-samsök är en infrastruktur för kulturarvsinstitutioner och organisationer som vill tillgängliggöra sin digitala samlingar till en bredare publik. Den fungerar som en kopplingsdosa mellan institutionernas databaser och de aktörer som vill använda informationen i egna tillämpningar, t.ex. på webbplatser eller i mobila tjänster. Informationen skördas upp till K-samsök och sparas ner i ett index. Via ett öppet API (Application Programming Interface) kan utvecklare bygga e-tjänster mot olika målgrupper. All data som levereras till K-samsök kan du hitta via söktjänsten Kringla.

Så kan institutioner leverera till K-samsök

Att leverera till K-samsök är enkelt. Om ni idag använder Carlotta, Primus eller Sofie, så kontaktar ni er systemleverantör för att komma igång. Om ni använder ett annat system behöver en lokal teknisk port byggas.

Genom K-samsök vill vi att det ska bli enklare för fler att få tillgång till och dra nytta av den kulturarvsinformation som finns samlad i databaser runt om i Sverige! Läs mer på raa.se/ksamsok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *