Publicerat

Riksantikvarieämbetet har beslutat att överklaga länsstyrelsens beslut om hävande av byggnadsminnet Generalstabens stalletablissement, också känt som Swartlings ridskola. Läs pressmeddelandet här.

Som ni säkert vet så är delar av RAÄ:s lokaler ett gammalt renoverat stall, Östra stallet på Östermalm. På Fastighetsverkets webbplats går det att se både före- och efterbilder. Kommentarerna här på bloggen visar att människor verkligen bryr sig om sin kulturmiljö. Vad vill ni göra med ridskolan istället? Är ett stall lämpliga lokaler för en musikhögskola?

Inne i Östra stallet före ombyggnationerna, långt rum med pelare och spiltor längs väggarna
Östra stallet före ombyggnationerna (klicka på bilden för att komma till Kulturmiljöbild). Foto: Bengt A Lundberg

Östra stallet som det ser ut idag, ljusa lokaler med bord och röda fotöljer i förgrunden.
Östra stallet som det ser ut idag. Foto: Bengt A Lundberg

2 kommentarer

  1. Ett bra och principiellt viktigt beslut. Det kommer att bli intressant att följa överklagandet och dess väg genom maskineriet. Det känns viktigt att denna typ av beslut testas gentemot lagstiftningen så att praxis faktiskt byggs på lagen och inte tyckande. Jag hoppas att detta är ett första steg mot ett uppvaknande när det gäller att det bör vara domstolar som ger oss en praxis att arbeta efter och inte statstjänstemannabeslut.

    Magnus Reuterdahl

  2. Låt nu inte rivningshysterin återuppstå i samma utsträckning som 60-talets saneringshysteri, således är det enligt min mening mycket viktigt att en k-märkning måste få ha sin status som k-märkning, då man redan tidigare gjort bedömningen att aktuell byggnad är värd att skydda och däerför skall bevaras för eftervärlden. Swartlings ridskola skall vara kvar, kan istället inrymma lokaler i en historiskt inspirerande och kreativ miljö för just kreativa personer som infinner sig på musikhögskolan.
    Länge leve swartlings ridskola och fördömda vara de moderna fantasilösa kubiska-putsbyggnaderna som annars med största sannolikhet hade fått ersätta Swartlings. Detta får naturligtvis inte hända!

    Daniel Wernersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *