Gamla riksarkivet, ett analogt arkiv. Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ. (klicka på bilden för att se en förstoring)
Att vi på RAÄ driftar söktjänsterna Fornsök, Bebyggelseregistret och Kulturmiljöbild har förhoppningsvis inte gått någon förbi men visste du att vi även har ett gäng andra tjänster som är mer nischade? Här kommer en kort presentation av några stycken (klicka här för en fullständig lista) :
Naturstensregistret
Naturstensregistret innehåller uppgifter om 4756 byggnader och är indelade efter byggnadstyp och period. Databasen är ett resultat av inventeringar som gjordes 1991-1993 i samarbete mellan Riksantikvarieämbetet, länsmuseerna och länsstyrelsernas kulturmiljöavdelningar. Syftet med inventeringarna var att få en uppfattning om förekomsten av natursten i byggnader samt deras tillstånd.
Det medeltida Sverige
Denna databas är ett resultat av forskningsprojektet med samma namn. Projektet har bl a gått ut på att ta reda på vilka byar och gårdar som fanns i det medeltida Sverige, hur jordfördelningen såg ut, hur stora byarna var och hur stor den odlade jordens areal var. Databasen innhåller information om hela Gästrikland, Uppland (Sollentuna härad), Småland (Aspeland, Sevede härad inklusive Vimmerby stad, Tuna härad (4 socknar) samt Stranda härad (Döderhults socken)), Södermanland (Rönö härad) samt hela Öland.
Materialguiden
Tjänsten innehåller information om olika material och byggnadsvård och är främst riktad till yrkesverksamma.
Ritningsregistret
Tjänsten innehåller information om kartor och ritningar från Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA). Tjänten innehåller inga scannade handlingar utan är endast ett register.
Söktjänsterna ovan (förutom materialguiden) är även sökbara via Kulturmiljösök.
>> Johan Carlström jobbar med Kutlurmiljöportalel på Riksantikvarieämbetet.
”Kutlurmiljöportalel”? Har din chef bjudit dig på sprit nu igen? Du vet ju att du inte mår bra av det, Johan!
En spännande nyhet som kom för några timmar sedan är att den digitala Fornvännen nu är sökbar via Kulturmiljösök. Sökte på hembyn Storvreta och hitta genast en spännande artikel om ett depåfynd som hittats på andra sidan järnvägen där jag bor för drygt 80 år sedan.