Träffade GBIF

Publicerat  

Förra veckan träffade jag, Lars Lundqvist och Börje Lewin repesentanter för GBIF Sverige (Global Biodiversity Information Facility). GBIF är ett samarbete mellan museer, institutioner, organisationer och myndigheter som har naturhistorisk data för att tillgängliggöra denna för t ex samsökningstjänster. Känns det igen? :) GBIF har 90 medlemmar från 50 länder och bara i Sverige så finns drygt 21 miljoner poster. Vi identifierade snabbt beröringspunkter gällande t ex osteologiska samlingar… Skulle det vara intressant att söka i Historiska museets bensamlingar och samtidigt få träffar på naturhistoriska institutioner? För att detta ska fungera är det vitkigt att det finns ett latinskt namn i objektsbeskrivningen.

>>Johan Carlström, projektledare

GBIF är samtidigt intresserade av att kunna visa vad som hänt på en plats utöver rent naturhistoriska data. Nästa steg är att se om K-samsök kan skörda GBIF och om man får fram vettiga resultat.

Skrivet av 

-  Publicerad i 

2 Responses to Träffade GBIF

  • Det är väl DarwinCore som är både in- och utdataformat i GBIF? XML till RDF-XML (som K-samsök använder) transformering borde ju inte vara omöjligt precis. Har de en OAI-nod eller annat API?

  • Ja, det är DarwinCore. Vi konstaterade att transformering var fullt möjlig. De ”skördar” data, men jag har inte fått svar på om det är OAI-PMH än.

Lämna ett svar