Publicerat

Det fina röda huset

Det har hänt ganska lite med bloggandet om PlatsR här nu ett tag. Ni får tolka det som att det har hänt desto mer med utvecklingen! Just i veckan ska vi faktiskt ha vår första “sprint review“. Spännande… Vi kommer med andra ord att få se och utvärdera resultatet av de första veckornas systemutveckling.

Utvecklingen ja, vad är det egentligen vi bygger? En community. Eller på svenska: nätmötesplats. En mötesplats på nätet för alla som har något att berätta (eller bara vill läsa andras berättelser) om någon speciell plats i Sverige.

I grunden ser du en Sverigekarta och väljer där din plats. Berättelsen kan vara väldigt enkel och personlig; mitt sommarställe, den mysiga lilla sjön med perfekt fiske eller ja, bestäm själv. Förutom att skriva text kan du också ladda upp egna bilder och kommentera dem. För den som har stort kulturhistoriskt intresse går det dessutom att hämta bilder och text från Riksantikvarieämbetets och andra institutioners olika digitala arkiv och länka dem till sin utvalda plats på kartan. Informationen hämtas rent tekniskt genom K-samsök.

Den här mötesplatsen vänder sig till alla. Alla som har något att berätta, litet eller stort, personligt eller som rör flera. Kanske släktforskare, hembygdsföreningar, skolor och så vidare…

Lite mer tekniskt handlar det om en Java-applikation byggd på open source produkter såsom JForum (forummotor), Wicket (webbramverk) och Solr (sökmotor). Till Sverigekartan använder vi bland annat Geoserver. Bilder och text lagras i en separat databas hos Riksantikvarieämbetet. Forumet ligger på en webbplats och du behöver inte installera någonting för att det ska fungera.

Om du skaffar ett konto på PlatsR och loggar in kan du gå med i, eller själv skapa, olika grupper där du kan få kontakt med andra personer med samma intressen som du. Kanske någon har ytterligare information att tillföra just din plats! Håll ögon och öron öppna, mer kommer framöver.

>> Kristina Berg är systemutvecklare och teknisk projektledare för PlatsR på Riksantikvarieämbetet.