Vad hände egentligen? Vad handlade det om? Varför hade en massa konstintresserade museimänniskor samlats på Länsmuseet Gävleborg?
En väldigt stor anledning var ju så klart för att träffas, umgås, utbyta erfarenheter, hitta samverkansvägar och lära känna nya och gamla vänner.
Men det handlade även om att hämta in kunskap, ta del av vad andra museer jobbar med och lyssna på intressanta talare.
Jag har försökt sammanfatta lite kort vad varje punkt handlade om, och jag har lagt in länkar till respektive presentation på Bambuser. Vissa av talen har jag sammanfattat i lite längre referat.
Torsdag 27 oktober
Susan Chun, museikonsult från New York
Susan Chun berättade om projekten hon har jobbat med, vad man kan göra med hjälp av nätet för att hitta nya vägar att tillgängliggöra museets samlingar. Hon berättade också om nuvarande projekt och vikten av att bidra till Wikipedia.
Ett längre referat hittar du här, en intervju med Susan finns på Youtube (på engelska) och hela hennes presentation ser du på Bambuser (engelska).
Laurel Ptak, New York
Laurel Ptak flyttade nyligen till Sverige för att jobba på Tensta Konsthall. Hon berättade om när hon startade en fotoblogg, I heart photograph, och hon berättade sedan om några intressanta grejer hon har gjort.
Is it possible to make a photograph of New Jersey regardless of where you are in the world?
Ett projekt för ett museum där vem som helst fick skicka in sin bild av New Jersey. Det kom in allt från Google Maps-bilder till ambitiösa konstprojekt till vanliga turistbilder. Alla bilder fick vara med i utställningen efter som Laurel kände att hon inte kunde avgöra vad som skulle få vara med.
Det blev stor succé och de lokala tidningarna skrev om det och AP, en stor nyhetsbyrå, plockade upp det och spred nyheten över hela USA.
Bland annat om ett projekt som hette Lets Meet In Real Life som handlade om att föra samman offline och online genom att upplåta ett galleri i New York åt konstsajter som fick fyra timmar var att använda lokalen för att visa sina saker. Det handlade om att skapa möten bland alla som bara satt hemma framför datorn och tittade på konst.
Free Kevin. Laurel berättade att hon alltid varit fascinerad av fildelningskulturen och när hon en dag hittade en samling filmer på The Pirate Bay så fick hon en idé. Hon insåg att den användaren var en sorts kurator, som hade satt ihop 30 filmer som handlade om hackers.
Hon skapade ett bibliotek, för att utmana den skillnad i upphovsrätt som gäller bibliotek. Hon visade de nedladdade filmerna och uppmanade besökarna att kopiera filmerna. Piratturk, användaren som lagt upp filmerna på nätet, fick kredd som kurator. Laurel stod som arrangör.
Vem som helst fick tillgång till utställningsmaterialet och fick ordna liknande evenemang världen över. Enda motkravet var dokumentation.
Här kan du se hela Laurels presentation (på engelska).
Ny teknik i praktiken
Philippa Björck-Nanfeldt från Göteborgs konstmuseum visade hur de hade jobbat med att få besökarna, främst ungdomarna, att engagera sig mer i konstverken med hjälp av mobiltelefoner. Det gick ut på att man laddade ner ett program till telefonen och genom den kunde ta del av info om tavlorna och även kommentera verken. Med hjälp av Bluetooth-teknik kunde man skicka kommentarer till ljustavlor som visade texten eller så fick man svara på frågor om verken.
Det handlade mycket om att ungdomarna skulle få ge sin syn på verken och sedan låta andra ta del av detta.
Ingalill Jansson från Hallwylska museet berättade sedan om deras inblandning i Googles Art Project. Läs ett utförligare referat här och se både Philippas och Ingalills presentationer på Bambuser här.
Johanna Berg om K-samsök, Kringla och Platsr.
Då Charlotte Wiking från Fotografiska blev sjuk så berättade Johanna Berg om Kringla, Platsr och K-samsök, tre tjänster från Riksantikvarieämbetet.
Sedan hölls en superkort workshop där det kom fram många kloka önskningar och förslag.
Fredag 28 oktober
Hilde Boe, Munch-museet i Oslo
Fredagen inleddes med att Hilde Boe från Munch-museet berättade om deras närvaro på nätet. Det mesta de har finns på nätet. All korrespondens, brev och annat finns tillgängligt på nätet. Hon berättade om deras Facebook-satsningar med mera. De jobbar även på en ny blogg.
Se hennes spännande presentation på Bambuser.
Erik Forslund, BUS
Dagens moderator Johanna Berg frågade ut Erik Forslund från Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, BUS, om upphovsrättsfrågor och avtalsfrågor.
Läs ett sammandrag här på bloggen eller se frågestunden på Bambuser.
Jonas Öberg, Creative Commons.
Jonas Öberg från Creative Commons Europa, berättade vad CC är, vad det innebär, vilka olika licenser som finns och vad man ska tänka på. Han berättade om alla fördelarna med att märka så mycket som möjligt med Creative Commons-licenser och vilka fallgropar som finns.
Läs mer på Creative Commons svenska sida och se sedan Jonas på Bambuser.
Här ligger alla Bambuser-sändningar arkiverade. Dessutom finns det en del bilder på Flickr som är fria att använda (så länge man uppger källa, fotograf och licens).
Alla blogginlägg om Konsten On-line 2011:
Hallwylska och Google Art Project
Text & foto: Henrik Löwenhamn, Riksantikvarieämbetet
Vilken service! Nu behöver man bara länka och häfta ihop med reseräkningen så är man klar och redo att gå vidare. Tack!