Publicerat

Jag heter Johanna Petersson, är 23 år gammal och bor i Halmstad. Just nu gör jag en fem veckor lång praktik på Riksantikvarieämbetet. Jag intresserar mig för begreppet kulturarv och känner att det är något som jag skulle vilja arbeta vidare med efter min utbildning – programmet Kultur och kommunikation på Halmstad Högskola.

Utbildningen är treårig och jag läser nu mitt sista år. Det är en bred kulturutbildning och man har stor frihet att utforma den som man vill, med valfritt huvudämne, praktik och möjlighet till studier utomlands. Till exempel studerade jag förra våren en termin på University of Wolverhampton i Storbritannien genom högskolan.

Efter utbildningen kan man arbeta på många sätt inom kultursektorn beroende på intresse och inriktning. Jag sökte praktik hos Riksantikvarieämbetet eftersom det verkar vara en väldigt intressant institution med många olika sorters uppdrag inom kultursektorn. Att få se hur arbetet går till här var jag väldigt nyfiken på. Att Riksantikvarieämbetet är belagt i det historiskt vackra Visby gör inte saken sämre.

Runor – mitt specialuppdrag
Det har nu gått drygt två veckor in i praktiken och jag är väldigt glad över att få vara här. Under de första två veckorna har jag fått ordentliga rundvandringar och introduktioner till de olika verksamheterna. Jag har även suttit med på många möten och det är väldigt intressant att få se hur arbetet och diskussionerna går till, att få vara som en liten fluga på väggen nästan.
Jag har även ett eget projekt som jag arbetar med som heter Runor på webben. Den externa hemsidan ska göras om och då även runsidorna. Jag ska kartlägga hur det ser ut med fakta om runor och runstenar på andra svenska webbsidor och sedan göra en jämförelse för att se vad som kan förbättras och vilka behov som behöver fyllas. Ett väldigt intressant projekt, eftersom jag är intresserad av historia och väldigt fascinerad av runor.

Under utbildningens gång har jag läst kulturvetenskap, företagsekonomi, marknadsföring, svenska och sedan historia som huvudämne. Nu, sista terminen läser jag kulturvetenskap igen och det är i denna kurs som den fem veckor långa praktiken ingår.

2 kommentarer

  1. Riktigt avundsjuk. Låter ju toppen ! Lycka till. Rapportera gärna vad som händer.

  2. Det är trevligt att få ha ”flugor” hos oss här ibland:) Hoppas du får nytta av din praktik här hos oss i framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *