Publicerat

Detalj av Stadshuset i Leuven.
Del av Stadshuset i Leuven, Belgien.
Foto: Werkmens (CC BY-NC-ND 2.0)

I mitten av juni var delar av min enhet (informationsutveckling) på Europeana plenary sessions i Leuven, Belgien. Seminariedagarna syftade bland annat till att ge inspirerande presentationer och case studies om öppen data, styrkan i nätverk, senaste utvecklingen inom digitalisering, teknik och webb för kulturarvssektorn. Det var väldigt bra konferensdagar både med tanke på innehåll och logistik men även de sociala evenemangen efteråt.

Jag körde en pitch med Platsr som var under luppen för kritik från en proffsig panel, en så kallad web critique session. Panelen hade gått igenom vissa delar av Platsr sajt i förväg och kom med konstruktiv kritik inför en publik kring funktioner och design som behöver förbättras. Helt smärtfritt var det inte men å andra sidan var flera av deras påpekande saker som vi ska fixa i höstens utveckling! Så det var ju bra.

Exempel på rekommendationer från panelen var att förstora upp bilderna/bildmaterial, ta bort med tomma sektioner utan innehåll (alltså, visa bara ut sektioner ifall det finns nåt uppladdat/inlagt), peppa användarna med bättre texter om att fylla på, ta bort onödiga funktioner som inte används (även om det lagts mycket resurser på att bygga dem). En annan sak de tog upp var att man bör kunna börja redigera material utan att vara registrerad/inloggad, men då man vill sparaoch publicera promptas man att logga in.

Panelen bestod bland annat av Nick Stanhope från Historypin, samt Christopher Murphy och Nicklas Persson från Web Standardistas.

För övrigt har vi mjukstartat utvecklingen på Platsr redan från och med denna vecka för att vara på banan i september.

Maria Logothetis jobbar med Platsr och Europeana Awareness på Riksantikvarieämbetet.