Jerrys annons.
Under sommaren har The Unstraight Museum lagt upp en massa berättelser på temat hbtq-historia i Stockholm på Platsr. Med början på 1600-talet och fram till idag får man lära känna platser med hbtq-historia. Jag måste säga att jag tyckte att jag hade ganska bra koll på hbtq-historia – men det var innan jag började läsa berättelserna i samlingen Stockholm Unstraight! Jag kände inte till att kvinnor kunde dömas till döden på 1600-talet för att de klädde sig som män eller utförde manliga sysslor – däremot inte för att de haft en sexuell relation med en annan kvinna.
Jerry som drev Jerrys klubb för damer. Foto: okänd, slocknad upphovsrätt
Jag hade aldrig ordentligt reflekterat över hur svårt det måste ha varit att träffa någon i ett samhälle som anser att homosexualitet är brottsligt eller sjukligt. Hur träffades homosexuella på 50-talet, till exempel?
Genom Stockholm Unstraight får man lära känna de platser som har varit mötesplatser för homosexuella och säkert utgjort en oas där människor har kunnat vara sig själva; Jerrys klubb, klubb Diana och Ceders Café för att nämna några. Man får lära känna den olycklige Nils Santesson och läsa den otroligt berörande berättelsen om när Café Copacabana brann ner, historien om ett hatbrott. Och inte minst lära känna många modiga människor som har gått längst fram och kämpat sig svettiga för ett mer tolerant samhälle.
The Unstraight Museum uppmanar alla som vill att berätta sin egen historia på Platsr – “tillsammans skriver vi vår historia!“. Jag instämmer – fler berättelser måste det finnas där ute! Platsr är dessutom fortfarande väldigt tomt på kärlekshistorier – vilket är ett problem varje 14e februari. Ge mig något att puffa för på Alla hjärtans dag!
Stockholm Unstraight har finansierats av Länsstyrelsen i Stockholm inom ramen för deras Kalejdoskopsatsning.
>>Sophie Jonasson arbetar med Platsr, Kringla och K-samsök