Publicerat

Under gårdagen driftsatte vi ny funktionalitet i K-samsök. Dessa är framför allt två:

 • En möjlighet att få ett API-svar i formatet JSON-LD. 
 • K-samsöks schema.

JSON-LD
Om man vill ett objekt beskrivet som JSON-LD så kan man göra på två sätt:

 1. Man anger JSON-LD i path:n i URI innan objekts id:t, t.ex: http://kulturarvsdata.se/shm/object/jsonld/970897
 2. Man anger endast application/json, application/json-ld eller application/ld-json som Accept format i http-headern, samt anger inget format i URI:ns path, dvs: http://kulturarvsdata.se/shm/object/970897

Om man vill att svaret på api anrop ska vara i JSON så anger man application/json som Accept format i http-headern. Om api-anropets svar innehåller en eller flera rdf:er så kommer de vara serialiserade som JSON-LD.

Detta är en första version av denna funktion och vi är givetvis intresserade av all feedback vi kan få.

K-samsöks schema
K-samsöks schema och resurser har översatts till OWL (Web Ontology Language). Semantiskt ska de vara identiska med deras RDF-föregångare. En av anledningen till detta är att man ska kunna automatiskt validera sin rdf mot K-samsöks schema.

>> Johan Carlström är systemförvaltare för K-samsök

6 kommentarer

 1. Hej Hannes! Vi har inga planer på JSONP för tillfället men är det ett önskemål så får vi prioritera det mot andra insatser och önskemål. Vi vill gärna se några skarpa test mot JSON-LD först dock. ;)

  /Johan Carlström

 2. Hej! Om man använder JavaScript för att prata med K-samsök så slipper man fixa en egen proxy på serversidan om man har möjlighet att använda JSONP eller CORS. Det är en väldigt enkel fix och kräver bara några enstaka rader kod. Ni råkar inte ha källkoden öppet nånstans? För då skulle jag kunna skicka en patch.
  Hälsningar, Hannes

 3. Hej! Koden till K-samsök hittar du här. Det är dock inte senaste versionen, den kommer vi att lägga ut snart.

  /Johan

 4. Hej, Har ni planer på att köra på ett online repository som tex GitHub eller liknande i framtiden? Att ladda ner en zip fil känns lite föråldrat och onödigt bara för att kolla på koden.

  Hälsningar,
  Anders

 5. Hej Anders! Ja, vi kommer att kika på det under 2014. Vi gjorde som vi gjorde eftersom det var den lägsta hängande frukten för att få ut koden.

  >> Johan Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *