Publicerat

I år hölls Färgforum, den sjunde i ordningen, i Malmö på gården Katrinetorp. Årets tema “Målande förmedling- att kommunicera färg“ hade samlat nära hundra deltagare, som under två dagar lyssnade och deltog i föredrag och visningar av den historiska miljön på Katrinetorp. Detta är ett kort referat från konferensen.

Malmö museums tidigare stadsantikvarie Anders Reisnert berättar om Katrinetorps historia framför huvudbyggnaden. Foto: Karin Calissendorff CC-BY

Färgforum, Riksantikvarieämbetets nätverk om färg i bebyggelse

Färgforum är Riksantikvarieämbetets årliga konferens och kulturarvets färg som arrangeras tillsammans med Statens fastighetsverk, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Göteborgsuniversitet, Hantverkslaboratoriet och Malmö stad.

Föreläsarna på Färgforum var en blandning av målare, konservatorer, arkitekter och byggnadsantikvarier. Publiken hade också en stor professionell bredd, mycket glädjande var att studenter från grannländer hade tagit sig till Färgforum. De olika yrkesgrupperna var engagerade i diskussioner och jämförelser mellan länder och branscher. Framförallt diskuterades regelverk och bedömningssystem för linoljefärg. Ämnet kan ha varit årets hetaste potatis, inklusive den planerade nedläggningen av Måleriyrkets museum.

Så många bra talare – ett urval

Inledningstalare var Karin Fridell Anter, författare till en rad böcker om måleriets historia kopplat till bebyggelse. Den mest betydande boken är “Så målade man […]“ som har fungerat som läromedel ett 20-tal år.[1] Karin beskrev måleriets idé- och ekonomiska historia i sitt föredrag och framhöll att färg kommunicerar ett lands historia ur många aspekter. Om man undersöker måleriets tillkomst som beställarens avsikter och tekniska förutsättningar, framträder information och berättelser som kommer nära dåtida maktmedel och ideal.

Johan Rittsél och Jesper Engström från AIX i den ombonade konferenslokalen. I förgrunden den upplysta inledningstalaren Karin Fridell Anter. Foto: Helen Simonsson, CC-BY

Ett mycket uppskattat inslag på Färgforum var arkitekten Jesper Engströms och byggnadsantikvarien Johan Rittséls, båda från arkitektfirman AIX, inlägg om traditionell färg i modern arkitektur. De beskrev företagets mål med att arbeta mer hållbart med fasader, framförallt med färg. De diskuterade hållbarhet utifrån miljöaspekter, färgens giftighet. Men de såg även andra värden, att förstå lokala traditioner och att göra färgval med känsla för naturtyper och miljöers egna kulörer. Detta kan man väl också kalla hållbarhet, ett medvetet ett färgval skapar omtanke och goda förutsättningar för god förvaltning. Föredraget av AIX var ett exempel på att man inom nybyggnation kan arbeta med traditionella färger och förankra hållbarhet i stora byggnadsprojekt.

 

Inte mindre än två talare från utbildningen Kulturmålare – traditionellt byggnadsmåleri  på Dacapo i Mariestad hade inlägg om traditionellt måleri. Tom Granath, målare och lärare på utbildningen, talade om hur utbildningen startades som ett svar på ett stort behov av målare som kunde föra vidare de traditionella metoderna inom måleriyrket. Helena Bratt, elev på kulturmålarutbildningen, tog därefter över stafettpinnen och beskrev ett mycket personligt och kreativt projekt som syftade till att skapa ett intresse för historiskt måleri. Närmare bestämt schablonmåleri och limfärg. Helena beskrev projektet Schablonladan (hyperlänk), som innebar uppmålning av förstorad schablondekor på lador längs med landsvägar med ideella krafter. Ladorna, som nu har blivit fler, har allt eftersom rönt stort intresse från både lokalbefolkning och rikstäckande press. Helena berättade att projekt som innebär samarbete och lokal förståelse har fått ett väldigt gehör, förmedlingen har haft en tydlig koppling till den mycket kreativa processen och det iögonfallande resultatet.

Engagerande diskussioner

Den avslutande paneldiskussionen bjöd upp alla arrangörer till talarpodiet. Riksantikvarieämbetets moderator Tom Sandström ställde frågor formulerade för att skapa ett samtal utifrån arrangörernas olika verksamheter och mål. Moderatorns frågor fungerade väl som uppvärmning, diskussionerna fick direkt egen fart. Återigen engagerade linoljefärg och frågor kring hur framtidens produktutveckling och byggprojekt ska kunna ta hänsyn till traditionell färg och medveten hantering. Ämne för nästa års Färgforum efterfrågades likaså. – Estetik! Hur vill vi att våra historiska miljöer ska se ut? Förslaget kom från Hélène Hanes från Statens fastighetsverk. Ett mycket intressant förslag. Det återstår att hitta en plats för nästa års Färgforum och att knyta nya samarbetsparter till vår arrangörsgrupp! Den planeringen ser vi väldigt mycket fram emot.

Tack Malmö stad och Katrinetorp

Sist men inte minst: Tack Katrinetorps personal och Malmö stad för möjligheten att ha konferensen gården och för den fantastiska miljön och servicen.

Karin Calissendorff, utredare på avdelningen kulturvård

Länkar om utbildningen för kulturmålare och Schablonladan:

https://www.dacapomariestad.se/sidor/utbildningar/yrkeshogskoleutbildningar/kulturmalare.4.789f653115a26de0e221d9ff.html

http://www.helenabratt.se/schablonladan/

[1] Så målade man: svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid / Karin Fridell Anter, Henrik Wannfors http://libris.kb.se/bib/7635945