Tomten på Glimmingehus. Akvarell av okänd konstnär. Vet du vem som målat? Foto: RAÄ
En kollega på Glimmingehus skrev i början av december på vår interna hemsida om sägner kring Glimmingehus och hur de tas upp i programverksamheten där. Medeltida gastar och annat oknytt? Tja… Tomten håller i alla fall till där, gärna i sällskap av en liten råtta. Han filosoferar i skenet av ett stearinljus – kanske undrar han över framtiden för Riksantikvarieämbetets fastigheter?
Bilden finns i arkivets handteckningssamling och stammisar i forskarexpeditionen känner säkert igen den från ett julkort som sålts under många år i forskarexpeditionen som en återkommande favorit. Men nu tar alltså tomten språnget från Glimmingehus och arkivmagasinen in i bilddatabasen Kulturmiljöbild och ut på Internet.
God Jul!
>> Anna Boman jobbar med bildfrågor och arkivets bildsamlingar.
Nu är det 30 år sedan jag läste Nils Holgersson, men där figurerar väl både Glimmingehus och en tomte (fast inte samtidigt tror jag). Kan bilden ha något att göra med Selma Lagerlöfs bok?
Två kära arkeologkollegor till mig gifte sig intill det där pelarbordet på 90-talet. Farmors far kom från Löderup på Österlen. Kanske har jag förfäder som bodde eller jobbade på Glimmingehus under medeltidens sista årtionden?
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige gavs ut 1906-1907 och bilden kan ju mycket väl vara gjord vid den tiden! Jag har inte läst boken men jag tror att det var en gårdstomte som förvandlade Nils till en pyssling som straff för något styggt beteende. En strid mellan råttor på Glimmingehus finns också med.
I am a big fan of Swedish authors, even in my childhood i used to love the rhymes, the images and as a youngster i am fan of the Novels wrote by some famous authors of Swedish.