Bild: Catalina från Colombia ser till att alla föremål som vi har packat ner för evakuering finns med på listorna. Foto: Erika Hedhammar, RAÄ
Jag befinner mig just nu på kurs i Rom. Mina kurskamrater kommer från världens alla hörn och många av dem har erfarenheter av krig och konflikter från sitt hemland. Vi ska under kursens gång lära av varandra och från inresta föreläsare om hur kulturarvet påverkas av konflikter och vad man kan göra som första hjälpen för att skydda och bevara det. Denna kurs anordnas av ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restauration of Cultural Property) som är en organisation skapad av UNESCO.
Jag kan erkänna att jag var lite nervös innan kursen. Vad vet jag om krig och konflikter som bor i Sverige? Hur ska jag bete mig med kurskamrater som kommer från Afghanistan, Iran och Irak eller Palestina? Jag kan nu efter en vecka berätta att det går hur bra som helst. Vi är en grupp på 19 personer från 6 världsdelar med många olika erfarenheter och kunskap. Några är arkeologer, några arkitekter, några konservatorer, en antropolog och en militär. Vi hade alla fått i uppgift att ta fram tre bilder som visade på hur konflikter i vårt land har påverkat kulturarvet. Det blev en intressant och lärorik introduktion. Någon var orolig för att man förvanskar kulturarvet i territorier som ockuperats av annat land. Någon har fått se militär förstöra arkeologiska lämningar i samband med strider mot maffian. Många länder har blivit plundrade på stora mängder kulturarvsföremål. Jag kunde bara konstatera att jag har det rätt bra som bor i Sverige, men att kulturarvet har påverkats i viss omfattning när man vandaliserar moskéer, judiska kyrkogårdar eller kontroversiella utställningar.
Veckan har sedan fortsatt med en rad olika grupparbeten och övningar. Vi har bl.a. evakuerat en samling föremål från ett studiemagasin på ICCROM. Vi insåg nog alla att ordning och reda med märkning, dokumentation och listor var viktigt för att inte missa information eller ge tillfälle för souvenirjägare. Föremålen som packades i tillgängligt material var tänkta att klara en transport med en öppen lastbil på guppiga vägar till ett evakueringsmagasin utanför Rom. Som ni förstår var detta tänkt att i viss mån likna förhållanden som kan gälla i krigsdrabbade länder. Jag blev ansvarig för packgruppen. Det var inte helt lätt att hinna på den korta tid vi hade på oss och lite språkproblem hade vi, men gruppen jobbade på bra och vi fick alla praktiska erfarenheter av denna övning.
Nu börjar andra veckan. Då vi ska åka ut till en konserveringsateljé utanför Rom där vi ska lära oss om första hjälpen för textilier, läder och tavlor.
>> Erika Hedhammar är konservator och jobbar med förebyggande konservering på Riksantikvarieämbetet.
Det måste vara intressant att möta människor från andra länder som arbetar för att bevara kulturarvet. Det är tråkigt att som i t ex Irak som fick sitt kulturarv stulet i samband med invasionen.