Uppdatering 081121 09:30: 10 miljoner (!) träffar per timme verkar vara mer än Europeana pallade. De har stängt ner tjänsten och säger sig vara tillbaka i mitten av december. Kul med så stort intresse men vilket antiklimax! :(
För att tillgänliggöra vårt material för en så stor grupp människor som möjligt så måste vi söka oss utanför vår egen webbplats och finnas där våra målgrupper befinner sig. Det finns flera sätt att göra detta, bland annat genom genom att använda andras webbtjänster.
Idag lanseras Europeana, en webbplats där man kan samsöka i databaser från museer och arkiv över hela Europa och Riksantikvarieämbetet är en av institutionerna som bidragit med bilder från vår egen fotodatabas Kulturmiljöbild. På detta sätt tillgängliggörs fotona från Kulturmiljöbild för en mycket större publik och ger användarna även chansen att söka sig vidare i våra databaser på egen hand, detta genom att bilderna syns i Eureopana som thumbnails/tumnaglar och vill man se bilen i full storlek länkas man till källan, vår egen bilddatabas. Sök t ex på ”Gotland”, en aktuell ö för oss här på myndigheten. :)
Vilket material som är sökbart genom Eureopena väljer respektive institution. Vi har valt att bidra med ett urval bilder där motiven är spridda över landet och tagna av fotograferna Mårten Sjöbeck, Pål-Nils Nilsson och Carl Gustaf Rosenberg under 1920-talet till 1980-talet. Många av bilderna beskriver landskap som inte längre finns, små konstverk i sig själva. Totalt rör det sig om drygt 3200 bilder.
För att detta ska fungera fullt ut behöver våra söktjänster bli flerspråkiga, det är de inte idag men det finns med i våra planer för framtiden. Den som lever får se…
>> Johan Carlström jobbar med webbfrågor på Riksantikvarieämbetet.
Nu hann jag inte titta innan sidan kraschade men det känns jättekul med den här typen av initiativ och kul att ni också är med. Intressant hur det här skapar en föreställning om och bidrar till att producera inte direkt en gemensam men väl en tät nätverkad europeisk kultur. Samtidigt som man i arkivet kan se konturerna om en kulturhistoria som även har trådar utanför europas gränser.
Nu fungerar sidan igen. Vi håller tummarna.