Måndagen den 26 januari infaller det kinesiska nyåret. Den kinesiska kalendern delar in tiden i djurkretsar på tolv år och nu börjar Oxens år. Det låter ju stabilt och bra!
Vad jag vet användes oxar som dragdjur i det svenska jordbruket ända in på 1940-talet – parallellt med hästar och traktorer naturligtvis.
I vår bilddatabas Kulturmiljöbild finns det flera bilder med oxar. Bland annat bilden ovan från 1934 som visar ett oxspann i höskörden i Hallsbergstrakten i Närke, och bilden nedan från 1940-talet där en man plöjer med oxar på en stenig smålandsåker i Hjortsberga socken. Smålänningarna var ju inte så välbärgade och hade kanske inte alltid råd att byta ut sina oxar mot en modern traktor?
Båda bilderna är tagna av botanikern och markhistorikern Mårten Sjöbeck (1886-1976). Han var en föregångare inom forskningen kring landskapsvård och kulturlandskapets utveckling och han lyfte fram hur människan har påverkat landskapets utseende genom årtusenden genom odling och annan verksamhet.
Förutom de många vetenskapliga artiklar och böcker Sjöbeck skrev gjorde han på uppdrag av dåvarande Järnvägsstyrelsen en serie landskapsböcker med foton som gavs ut av Statens Järnvägar.
I Riksantikvarieämbetets arkiv finns en stor fotosamling med cirka 7000 bilder tagna av Mårten Sjöbeck. Den större delen av bilderna överlämnades 1954 av Järnvägsstyrelsen och 1955 kompletterade Mårten Sjöbeck själv samlingen med fler bilder.
Fotografierna, som är från 1920- 1950-tal, dokumenterar svenska landskap och kulturmiljöer, ofta med människor, djur och byggnader från det gamla bondesamhället på bilderna. Andra bilder visar stadsmiljöer och fornlämningar. Ett mindre urval är scannat och finns tillgängligt i Kulturmiljöbild.
Oxar har förresten också besjungits, bland annat av Evert Taube i Oxdragarsång. ”Allt bakom oxar tio…etc” – men det var inte i Sverige utan i Argentina.
>> Anna Boman jobbar med bildfrågor och arkivets bildsamlingar.
Frågor om tideräkning och fotografi passar sällsynt väl ihop. Kalendrar och fotografier ger perspektiv på världens förändring. I äldre tid hade man ofta svårt att tänka sig att samhälle och miljö ändrades över tiden. Under medeltiden t.ex. avbildades bibliska scener inom kyrkomåleriet som om allt på medeltiden och Jesu tid såg likadant ut. Med fotografier är förändringar påtagliga. Men man måste ofta förklara vad bilder föreställer och hur företeelser hänger ihop. När det gäller landskap var Mårten Sjöbeck en mästare på att i foto och text beskriva landskapets förändringar. I Riksantikvarieämbetet kulturmiljöbild finns många tusen landskapsfoton av Sjöbeck och andra framstående fotografier. Det är otroligt kul och lärorikt att bläddra bland alla dessa bilder och se förändringar under de senaste etthundrafemtio åren. En spännande och dessutom gratis resa genom tiden.
-Ah, där måste jag komma med ett påpekande. I Småland fortgick oxdriften in på 50-talet, och det hade alls inget med knapp ekonomi att göra.
Oxen hade kvaliteter utöver hästen, den var helt enkelt i många fall bättre rustad för uppgiften som våra steniga åkrar och sanka myrmarker erbjöd. Så, det var inte förrän traktorn blev allmän som oxen fick vika på klöven i det steniga lantbruket.