Nu kan alla få information om svenska fornlämningar i mobilen. Vi på Idevio har en mobil gratis karttillämpning som heter Locago där har vi lagt till ett kartskikt för att söka efter fornlämningar. Sökningarna hämtar information från K-samsök och FMIS och presenterar resultatet som symboler på en kartbild. Till varje symbol finns mer information och i vissa fall en bild. Ladda ner i telefonen från get.locago.com eller prova web-demon. I telefonen lägger man till fornminnesskiktet genom att i menyn välja ”Lägg till Lager” -> ”Nyaste” och därefter väljer ”Fornminnen”.
Sökningarna hämtar information direkt från K-samsök och FMIS via de webservices som finns tillgängliga. Tillsvidare används FMIS-tjänsten för att söka efter vad som finns inom aktuellt kartområde. Sedan används K-samsök för att hämta mer information om varje objekt. När K-samsök får möjligheten att söka på koordinater kan vi gå direkt på denna tjänst och få med fler möjliga svar.
Vi som sysslar med kartor tycker naturligtvis att koordinaterna är viktiga och hoppas på att så många objekt som möjligt blir koordinatsatta samt att det går att söka på dessa. Självklart önskar vi mer text och bilder för de objekt som saknar detta. Det går smidigt att komma åt informationen eftersom den är XML-baserad. Vi använder här jsp för att omforma frågan som kommer från Locago till en fråga på FMIS eller K-samsök och för att omforma svaret till Locagos XML-format. Sökfrågan går till KML-tjänsten i FMIS vilket är en liten omväg vi tvingats till för att kunna ställa geografiska frågor. Svaret där är inte lika strukturerat utan det mesta ligger i ett beskrivnings-element utformat för Google Earth. Då vi inte får tillräckligt många träffar på ett område gör vi ytterligare försök med större områden.
Största delen av jobbet att få in fornlämningarna i tjänsten var att transformera koordinater mellan RT90 och WGS84 samt att tolka KML-svaret. Annars handlade det mest om att förstå vilka fält som var intressanta i vår tillämpning. Det är inte självklart vilka element som skall utnyttjas och detta är säkert något vi kan fintrimma allteftersom.
>>Johan Persson, CTO på Idevio
Ett svar