Publicerat

Ardre ödekyrka. Akvarell av Lars Cedergren från 1816-1830.
Ardre ödekyrka (?) avtecknad av Lars Cedergren 1816-1830.

Jag berättade i ett tidigare inlägg om två bildsamlingar ur arkivet med akvarellerade teckningar av J. W. Gerss och Lars Cedergren, som nu är digitaliserade och finns att titta på i Kulturmiljöbild.

Gerss och Cedergren dokumenterade bland annat kyrkoruinerna i Visby och några andra ödekyrkor på Gotland under 1807 (Gerss) och 1816 (Cedergren).

Ardre ödekyrka. Foto: Bengt A Lundberg
Ardre ödekyrka 2008. Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ

Under mitt arbete med bilderna stötte jag på ett mysterium som fortfarande är olöst. En bild av Lars Cedergren ska föreställa Ardre ödekyrka (också kallad Gunfiauns kapell). Under bilden har Cedergren skrivit ”Ardre Capell”.

Men ruinen på Cedergrens bild ser inte ut som ruinen gör idag! Kan han ha dokumenterat en annan ruin och skrivit fel namn under bilden? Eller har han gjort teckningen ur minnet? Cedergren var gotlänning och har gjort annan dokumentation från Ardre, så han borde ju ha haft koll!?

Kan någon hjälpa mig att hitta ett svar på gåtan?

Läs gärna mer om fornlämningen i Fornsök.

>> Anna Boman jobbar med bildfrågor och arkivets bildsamlingar på Riksantikvarieämbetet.

2 kommentarer

  1. Har ingen utbildning alla ifrågan, men för en lekamn ser det ju ut som om han har hat en skiss och misstolkat skissen.
    Kanske ngn annan än han själv t.o.m. har ritat rent….

  2. Ja, visst! Cedergren kan ha gjort en skiss som någon annan har renritat och feltolkat. Eller tvärtom. Han hade en assistent som hette Kollberg och kan mycket väl i sitt yrke som lantmätare ha haft fler. Formen på fönsterbågarnas övre del stämmer i alla fall, och att det är tre bågar till antalet. Tack för ditt högst troliga förslag till gåtans lösning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *