Publicerat

Studenter som gräver ut ett hästkranium. Foto: Berit Wallenberg, 1928
Studenter som gräver ut ett hästkranium. Foto: Berit Wallenberg, 1928

Intresset för historia och arkeologi är stort. För att sprida mer kunskap om fornlämningar, forntidsmiljöer och arkeologins arbetssätt arrangerar Riksantikvarieämbetet årligen Arkeologidagen i år äger den rum den 30 augusti.

Från norr till söder arrangeras visningar av utgrävningar, kultplatser, med mera. där du har möjlighet att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på spännande föreläsningar.

I Umeå kan du besöka utgrävningsplatsen i Sävar, där det sista slaget i finska kriget stod. I Kramfors visas det medeltida fästet Styresholm och i Gävle kan du se och höra berättas om fynd från utgrävningar på Stortorget. I Uppland kan du bland annat besöka den unika kultplatsen Lilla Ullevi eller gå på Museum Gustavianum i Uppsala – med fokus på forntiden. Här arrangeras också andra aktiviteter. Under Uppåkradagen i Skåne blir det bland annat guidade visningar av de omfattande utgrävningarna.

Vill du se forntida skatter ska du ta chansen och beskåda drakskatten från Finnestorp på Falbygdens museum. Eller gör ett besök på Lunds universitets historiska museum där det är fri entré till Skånes skattkammare och myntkabinett

Guidade vandringar kan du vara med på i Växjö, där det genomförs en stadsvandring i den medeltida staden. Vid Ales stenar i Kåseberga blir det natur- och kulturguidningar på temat att levandegöra och förmedla fornminnen.

En mängd spännande föredrag om forntiden arrangeras, till exempel i Brattforsheden, Värmland, där det blir både visning och föredrag kring kolning och järnframställning i Bergslagen. I Täby kan du bland andra höra professor Dick Harrisson och historikern Maja Hagerman prata om Täby i vikingatid. Och i Västerås berättas om hur kvinnodräkten i vikingatida gravar bör tolkas, under den intressanta rubriken “Bucklor på behagen“!

Du kan visa egna fynd och ställa frågor till arkeologer i Jämjö, Blekinge, på VikingaTider i Löddeköpinge, Skåne och på Historiska museet i Stockholm.

Lyssna till musik från förr i Ulricehamn, där det spelas på kopior av forntida instrument från järnålder och medeltid. I Västerås blir det musikaliskt allkonstverk, “Anund – all tid är nu“, mitt i Anundshögs fornlämningsområde av några av landets mest kända folkmusiker – Väsen och Lena Willemark.

Är du intresserad av marinarkeologi ska du bege dig till Halland. Här har man nyligen hittat ett skeppsvrak från 1500-talet på Getterön, Varberg. Var med och leta fynd i de muddermassor som tagits upp!

Välkommen att upptäcka vår gemensamma, forntida historia på Arkeologidagen söndagen den 30 augusti 2009!

Läs mer om vad som händer där du bor på: www.raa.se

>> Cecilia Olla är kommunikatör och webbredaktör på Riksantikvarieämbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *