Dansaren Erik Bruhn. (1928-1986). Foto: Pål-Nils Nilsson. RAÄ
Flera av fotograferna i Riksantikvarieämbetets fotosamlingar har också bilder i andra samlingar, hos privatpersoner, institutioner och museer. Ibland dyker de upp i olika sammanhang och det är alltid spännande för oss att följa.
Industriarbetare i Skåne. Omkring 1960. Foto: Pål-Nils Nilsson. RAÄ
Jag fick ett tips från en kollega att Svenska institutet i Paris i samarbete med Borås Konstmuseum visar en retrospektiv utställning om den svenska fotografgruppen “Tio fotografer“. Utställningen är gjord inom ramen för Paris fotobiennal “Mois de la Photo“ (Paris fotomånad) och pågår 2010-11-10 – 2011-01-23, om någon tänker sig en sväng till Paris. Läs mer om utställningen och Tio fotografer högst upp i Svenska institutets kalendarium.
En av initiativtagarna till Tio fotografer var fotografen Pål-Nils Nilsson (1929-2002). Han finns sedan 1998 i Riksantikvarieämbetets samlingar med cirka 300 000 bilder i färg och svartvitt. Mer än 2300 av bilderna har hittills digitaliserats och finns i bilddatabasen Kulturmiljöbild.
Lägenheter i Fittja, Stockholm. 1970-tal. Foto: Pål-Nils Nilsson. RAÄ
En sökning på bilder av Pål-Nils Nilsson i samsöktjänsten Kringla ger träffar på Riksantikvarieämbetet och Bohusläns museum. Då får vi veta att hans bilder också finns där! Hans bilder finns också bland annat i Svenska Turistföreningens (STF) bildarkiv på Nordiska museet och i Kungliga Bibliotekets (KB) samlingar. Bilderna levereras även till sökportalen Europeana.
I Nationella fotografregistret som administreras av Nordiska museet/Fotosekretariatet kan man läsa mer om Pål-Nils Nilsson. Flera av fotograferna i Riksantikvarieämbetets samlingar finns i Nationella fotografregistret och nya läggs till.
>> Anna Boman jobbar med bildsamlingarna och Flickr Commons på Riksantikvarieämbetet.
Ett svar