Under hösten har vi jobbat vidare med att utveckla Kringla. Följande funktioner har lagts till:
- En inloggad användare kan lägga in länkar till Europeana (exempel). Till detta använder vi Europeanas API. Scrolla ner för att se länken/länkarna.
- En inloggad användare kan lägga in länkar till Libris (exempel). Till detta använder vi Libris API. Scrolla ner för att se länken/länkarna.
- Om en agent innehåller en länk till Libris person-auktoritet visas litteratur kopplad till den personen automatiskt i Kringla (exempel). Scrolla ner för att se länken/länkarna.
- Om en plats i Platsr innehåller en länk till Kringla (under ”arkivföremål”) visas en länk till den platsen vid objektet beskrivning i Kringla (exempel).
- Då vi behövde skilja på användardatabaserna för Kringla och Platsr kan man inte längre logga in med Platsr-konton skapade efter den 9 september 2013. På sikt är förhoppningen att en ny single-sign-on-lösning kommer på plats.
De fyra första punkterna kan ses som pedagogiska exempel på hur man kan jobba med länkad data för att skapa ett sammanhang för användaren. Kringla innehåller ingen egen information men med hjälp av flera olika resurser kan man skapa noder där en användare kan söka vidare, t ex på svenska bibliotek eller Wikipedia.
>> Johan Carlström jobbar på Riksantikvarieämbetet och är systemansvarig för Kringla.