Publicerat

Kan en nedläggningsdrabbad industribygd resa sig ur askan och med hjälp av platsens historia få nytt liv som attraktivt besöksmål? Vad krävs i så fall för att göra en sådan resa?

K-podd inleder 2017 med ett samtal om industrihistoriska miljöer och besöksnäring i allmänhet och Bergslagen i synnerhet. I samtalet deltar Lena Johansson projektledare för Riksantikvarieämbetets Gruvuppdrag, liksom Marie Östblom, intresseföreningen Bergslaget och Ulf Johansson, konsult på Sweco och moderator för den kommande konferensen inom Gruvuppdraget: Kulturmiljö som framgångsfaktor – att vistas, verka och växa i.

Bergslagen är inte bara är en berättelse om en region och en industriepok. Den bär samtidigt på en allmängiltig historia om hur människorna levt sina liv under framväxten av det moderna Sverige. Idag kämpar många av regionens nedläggningsdrabbade industri- och gruvsamhällen med att anamma en ny identitet som besöksorter. En resa som på många platser först kräver en form av kollektivt sorgearbete.

Poddsamtalet tar upp djupa frågor om hur förändringsbenägna människor egentligen är eller gruvnäringens historiskt nära koppling till vapentillverkning. till mer handgripliga ämnen av typen… designade yxor.

Mellan 2014 och 2016 har Riksantikvarieämbetet på regeringens uppdrag samlat och spridit goda exempel på hur historiska perspektiv och kulturmiljöarbete kan bidra till besöksnäring, samhällsdeltagande och affärsutveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *