Den 9 maj 2007 såg Riksantikvarieämbetets K-blogg dagens ljus, som en av de första bloggarna som producerades av en myndighet.
Twitter var pinfärskt, Facebook hade bara funnits i Sverige något år och Instagrams intåg skulle dröja ytterligare tre år. Johan Carlström var en av initiativtagarna till bloggen.
– Twitter var nytt. Bloggar hade ju funnits ett tag, men det var väldigt få myndigheter som hade en egen då, berättar Johan. Vi ville testa det här med möjligheten till dialog via bloggen och låta medarbetare skriva med en mer personlig ton, från deras perspektiv.
Då var det fortfarande vanligt att allmänheten skrev fysiska brev till myndigheten, minns Johan. Eller ringde i större utsträckning.
Det allra första inlägget handlade om att Carl von Linné fyllde 300 år vilket vi bland annat uppmärksammade med en utställning i vårt bibliotek på Storgatan i Stockholm (se skärmdump hämtad från Internet Archive).
Sedan dess har bloggen ändrat utseende och bland annat fyllts på med släppta avsnitt av Riksantikvarieämbetets podcast K-podd, men vår beskrivning av K-blogg är densamma nu som då:
“Välkommen till K-blogg, Riksantikvarieämbetets blogg. Här kan du läsa om aktuella och intressanta aspekter av kulturmiljö och kulturarv“.