Idag fredag börjar Wiki Loves Monuments! Det är sjunde upplagan i Sverige och tävlingen pågår hela september. I år har vi infört specialpriser för den som fotograferar flest objekt som inte tidigare är fotograferade. Så varför har vi gjort det och vad innebär det?
Vårt uppdrag är att bevara kulturarvet, och det innebär inte bara rent fysiskt, utan även hur det har förändrats och utvecklats över tid. Därför är det viktigt med dokumentera det löpande. Men tyvärr har vi inte resurser att göra detta på egen hand, hur mycket vi än skulle vilja. Därför är en tävling som Wiki Loves Monuments viktig. Nu har vi för ett stort antal fornlämningar och byggnadsminnen fotografier från sju år i följd och det är en fantastisk tillgång. Men tyvärr räcker inte heller det till helt. Vissa av dessa är mer lättillgängliga och kanske mer fotogeniska vilket gör att fotografer har prioriterat dem. Andra som står lite mer avigt till eller som inte är lika spektakulära har då inte hamnat framför linsen.
Nya priser i Wiki Loves Monuments
I en ambition att entusiasmera tävlingsdeltagarna att vidga sina vyer inför vi därför två specialpriser. Den som fotograferar flest olika fotograferade fornlämningar respektive byggnadsminne vinner. En extra bonus ges för det första fotot på det som tidigare inte har fångats på bild. Genom det vill vi verkligen betona vikten av fånga det som inte har hamnat på bild förut.
Inför tävlingen har vi kontrollerat Bebyggelseregistret och FMIS (fornminnesinformationssystem) om vilka objekt däri som vi saknar bilder för. Tack vare K-samsök, som via UGC-hubben har kopplingar till vilka bilder som finns om samma objekt i Wikimedia Commons, Wikipedias mediadatabas, kan vi se vilka som inte heller har fångats på bild i de tidigare tävlingarna. På den karta som finns till tävlingen kan man via symbolernas färger enkelt se vilka objekt som inte har fotograferats tidigare. Det går också att utgå från geografiska listor där man kan se om det finns en bild. Som tävlande behöver man inte hålla reda på vilka bilder som har fotograferat vad, utan det kommer att skötas av oss.
Vi hoppas att vi till slutet av september har fått in foton på mängder av fornlämningar och byggnadsminnen som vi inte tidigare har någon fotodokumentation på. Detta kan dels bidra till förståelsen av dem och också vara till hjälp för att förstå vårdbehov. Det kan förmodligen också leda till att den information vi har om objekten kan förbättras och berikas.
Så oavsett om du vill hjälpa till att bevara kulturarvet eller om det är tävlingssporren som triggar dig är dina bidrag välkomna. Gå till tävlingssidan för Wiki Loves Monuments och hitta fotoobjekten nära dig. Ladda upp dina bilder senast sista september så är du med i tävlingen. Lycka till!
>> Jan Ainali, verksamhetsutvecklare på enheten för digital förmedling.
Ett svar