K-PODD 54: Om den första svenska sydpolarexpeditionen
Publicerat
Zoologen Johan Gunnar Andersson, kartografen Samuel Duse och besättningsmannen Toralf Grunden utanför forskningsstationen på Snow Hill, 1903.
När skutan “Antarctic“ den 16 oktober 1901 kastade loss från kajen i Göteborg anade ingen ombord att den tänkta forskningsresan skulle utvecklas till en av de mest dramatiska händelserna i polarhistorien, en kamp för överlevnad med en närmast osannolik upplösning.
I det här avsnittet av K-podd träffar vi Gunnar Almevik, professor i kulturvård vid Göteborgs universitet. Han har tillsammans med flera andra forskare rest i den första svenska sydpolarexpeditionens fotspår för att analysera ett avlägset svenskt kulturarv. Vi kastar oss in i äventyret som Otto Nordenskjöld och hans forskarlag begav sig ut på, och som skulle komma att pågå över två vintrar i världens tuffaste väderförhållanden. Gunnar Almevik beskriver också hur Nordenskjölds 119 år gamla forskarstation på Snow Hill ser ut idag, och vi pratar om de påtagliga klimatförändringarna på den antarktiska halvön.
Länk till avsnittet finns längst ner i blogginlägget.
Följ gärna K-podd i din app för podcasts, så missar du inga avsnitt!