Någon brist på gamla bilder var det sannerligen inte! Lisbeth visar upp sitt familjealbum för landsarkivets Maria Larsson Östergren. I bakgrunden visar Maria Logothetis från Riksantikvarieämbetet Platsr. Foto: Tom Karlsson
Igår gick den första workshopen i ett spännande samarbete av stapeln på Almedalsbiblioteket i Visby. Riksantikvarieämbetet, Landsarkivet i Visby och Digidel Gotland hade drop-in workshop i Digidel-verkstan. Vi lärde ut det webbaserade berättarverktyget Platsr. Platsr utvecklas och förvaltas av Riksantikvarieämbetet på uppdrag av regeringen och är till för vanliga människors egna berättelser om sina eller sina släktingars och vänners liv eller om en plats som man har en relation till. Grundtanken är demokratisk historieskrivning och allas rätt att bidra till historiepusslet. Dessutom finns tanken att kulturarvssektorn aldrig kan spegla alla perspektiv. Däremot kan man tillhandahålla en arena för människor att själva berätta.
Nu kan man ju fråga sig vad detta har med Digidel, kampanjen för att minska digitalt utanförskap, att göra. En del i detta är att Riksantikvarieämbetet och kulturarvssektorn befinner sig alltmer på webben. Att finnas på webben är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att uppfylla sina uppdrag. Finns man på webben så blir frågan om digitalt utanförskap en fråga som man måste förhålla sig till.
Tanken är också är att intresse för historia och en lust att berätta hjälper en att ta sig över de digitala trösklarna, man blir lite envisare om något är roligt och spännande helt enkelt. Besökarna fick igår hjälp att skapa konton på Platsr men också att scanna in sina gamla bilder och ladda upp dem. När man lär sig Platsr får man fritextsök, hur man skapar ett konto, vad är användarvillkor, vad är en captcha, hur navigerar man i en karta och mycket annat på köpet. Dessutom får vi som utvecklar och förvaltar Platsr en nyttig påminnelse om vilka utmaningar som det digitala utanförskapet innebär och vad vi kan göra för att minska det. Små enkla saker kan utgöra ett stort hinder (det är inte så lätt att klicka i en ruta för att godkänna användarvillkoren om man är lite darrig på handen, och hur många känner egentligen till att man kan förstora skärmbilden?). Sammanfattningsvis så är detta väldigt lärorikt och kul på många plan, och vi hoppas kunna återkomma med fler Digidelworkshops i höst.
Sophie Jonasson från Riksantikvarieämbetet visar en gotländsk plats; “De soliga minnenas bok“. Foto: Tom Karlsson
>>Sophie Jonasson arbetar med bl. a. Platsr på Riksantikvarieämbetet