Publicerat

Jag har haft ett roligt uppdrag att leta i våra äldre bildsamlingar efter fina svartvita foton som illustrerar världsarven. Bilderna ska pryda ett antal mötesrum med världsarvstema i Riksantikvarieämbetets hus i Visby.

I jakten på de bästa bilderna har jag sökt igenom många bildmappar. Ibland fick jag leta länge och väl, ibland fick jag napp direkt, som när jag hittade bilden för Engelsbergs bruk. Jag började bläddra bland bildplanscherna i mappen för ”profana byggnader” (= inte kyrkor) i Västervåla socken i Västmanland och bums så var den där! – en vacker bild, en kvinna vid en damm omgiven av lövverk med ljusspel och så en byggnad intill dammen. Perfekt! Bilden hade dessutom ett prima glasnegativ bevarat vilket garanterade att bildkvaliteten skulle bli hög vid scanningen.

Så kom jag till den kritiska punkten – skulle byggnaden på bilden ha en sådan betydelse att den kunde få illustrera världsarvet? Och – ja – när jag sökte i Kulturmiljöbild bland nutida färgbilder från Engelsberg visade det sig att det var en mulltimmerhytta. En väsentlig bruksbyggnad förstod jag – men…? Genom en koll i Wikipedia fick jag veta att det är en träkolsmasugn med en övre del klädd i timmer som isolerats med mull (jord och sand). Den vid Engelsbergs bruk är en av få bevarade i Sverige. I Bebyggelseregistret hittade jag också en anläggningshistorik över bruket.

Engelsbergs bruk fotograferat av Reinius
Engelsbergs bruk – dammen bakom mulltimmerhyttan. Foto: Reinius

En annan gåta – som inte är löst: Vem är kvinnan på bilden? Och vad är det egentligen hon gör? Bilden är odaterad, men kvinnans klädsel och redskapen hon har omkring sig tyder på att bilden kan vara riktigt gammal. Hyttan var i bruk fram till 1919.

Engelsbergs bruk fotograferat 1973 av Gabriel Hildebrand
Mulltimmerhyttan från baksidan. Foto: Gabriel Hildebrand

>> Anna Boman sysslar med bildfrågor på Riksantikvarieämbetet

9 kommentarer

  1. Tvättar hon? Svårt att se när man inte kan dra upp bilden, men hänger det inte grejor på räcket nere vid vattnet också?

    Ann H

  2. De ljusa stråken till höger om kvinnan är reflexer i vattenytan och inte tvätt – svårt att se när bilden är i litet format. På ett sträck ute på bryggan hänger däremot tygtrasor – eller kläder? Intill står ett träkar, så någon form av tvätt eller färgning kan det nog röra sig om. Men vad gör kvinnan vid bänken?

  3. Jag arbetar ibland som guide på Engelsbergs Bruk och har gjort det sedan 1988. Den här bilden har jag aldrig stött på tidigare, finns det information om vem som tagit den?
    Byggnaden på bilden är mycket riktigt mulltimmerhyttan på Engelsbergs Bruk. En bit bakom kvinnan, till höger utanför bild, ligger den så kallade smébyggningen, ett hus med åtta lägenheter som brukets smeder bodde i.
    Om det går att få en utskrift på bilden kan jag kolla med mina guidekollegor samt gå till Nordstjernans centralarkiv som finns på bruket och fråga där om någon vet vem bilden föreställer och vad kvinnan gör.
    Med vänliga hälsningar, Malin.

  4. Hej Malin,

    Tack för informationen du gett oss om smébyggningen!

    Fotografiet ovan är taget av ”Reinius”. Vi har tyvärr inga uppgifter om förnamnet. (Det kan också vara en fotograffirma.) Ytterligare fyra bilder av Reinius från Engelsbergs bruk finns i arkivet, men de är inte digitaliserade. Kanske värt ett besök i vårt arkiv för att se vad som finns om Engelsbergs bruk i handlingar och bilder?
    http://www.raa.se/cms/extern/informationstorg/besoksinformation/informationstorg_kontaktinformation.html
    Du kan också maila till ata@raa.se om du vill ha mer information.

    Bilden med mulltimmerhyttan finns i vår bilddatabas Kulturmiljöbild – här är en länk till bilden som du kan skriva ut:
    http://www.kms.raa.se/cocoon/bild/show-image.html?id=16001000161884
    Om du inte har tillgång till skrivare kan du maila din adress till kmb@raa.se så skickar vi en utskrift.

    I Kulturmiljöbild finns också en hel del andra bilder – flertalet moderna i färg – från Engelsbergs bruk:
    http://www.kms.raa.se/cocoon/bild/object_list_simple?query=engelsbergs+bruk&showthumbnails=true
    Spännande om du får napp med fler uppgifter om kvinnan på bilden!

    /Anna

  5. Tack för informationen om bilddatabasen och ”kulturmiljöbild”. Jag ska absolut besöka arkivet, främst för att se om det går att hitta bilder på den mystiske Per August Ålund, som grundade ett oljeraffinaderi i Ängelsberg på 1870-talet.
    Han blev en inflytelserik man i trakten, ändå har vi inget foto på honom.

    Jag har tittat mer på bilden och undrar om kvinnan färgar garn? På bron hänger stänger med något – garn? – på.
    Till höger om kvinnan står en stor gryta som det ryker ur. Ångan bär av till höger i bilden, till höger om de ljusa stråken i vattnet.

    Jag ska som sagt höra med mina kollegor om bilden.

  6. När jag nu granskar en uppförstoring av bilden närmare ser jag att det faktiskt är skinn som hänger på bryggan. Det är väl garvning som pågår. Kanske dina kollegor känner till något mer om det?

  7. Nu har Ängelsbergs guider tittat på bilden.
    Alla var överens om att tiden måste vara efter 1919, trots att kvinnans kläder antyder att den skulle kunna vara tagen tidigare. Hyttan lades ner 1919 och ett tak byggdes över masugnen. Det taket syns på bilden.

    Dammluckorna/bron över ån är ombyggda efter att bilden är tagen, men vi kom inte överens om när denna ombyggnation ägde rum. Vi ska kolla upp det.

    Ingen visste vem kvinnan är, eller vem Reinius var och åsikterna gick isär om ifall det är ett namn på en person eller en firma. Eller både och.

    De flesta var tveksamma till om kvinnan verkligen garvar skinn och gissade istället på att hon tvättar.

  8. Malin: Tack för hjälpen med att datera bilden mer exakt i tid. Spännande om ni kan få koll på när dammluckorna/bron byggdes om, så att tiden för bilden blir inringad ännu närmare.

    Det är mycket möjligt att kvinnan tvättar. Vem hon var verkar förbli en gåta, men bilden har ändå mycket att berätta, förutom att den är vacker att se på.

    Tänk vad en gammal bild kan ge kunskap, väcka tankar och teorier – och för en del människor också minnen! Den talar till oss över tiden.

  9. Malin: Vill tipsa om att någon hågad kunde samla informationen om Ängelsberg på platsr.se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *