Alla, oavsett bakgrund, upplever att de kan göra anspråk på det kulturarv som format Sverige.
Så lyder den vision för kulturmiljöarbetet 2030 som Riksantikvarieämbetet har tagit fram på uppdrag av kulturdepartementet. Riksantikvarieämbetet har inte varit ensamma om att arbeta fram visionen, uppdraget genomfördes i nära samverkan med länsstyrelserna och i bred dialog med övriga berörda aktörer.
I det tionde avsnittet av K-podd, som för övrigt redan firar ett år, samtalar Emil Schön med Lotta Boss och Karin Altenberg som arbetat med visionen hos oss på Riksantikvarieämbetet. Samtalet handlar om hur arbetet har gått till, vad den betyder och hur vi (alla) kan arbeta vidare för att uppnå visionen. Lotta och Karin kommer in på ursprung, identitet, regional marknadsföring och såklart även ämnen som inkludering och mångfald.
Rapporten, en broschyr och mycket mer finns att läsa på Riksantikvarieämbetets webbplats.
Talet av Kenan Malik som Karin nämner finns att se på vår Youtube-kanal och finns även att läsa på Kenans webbplats. Missa heller inte vår intervju med Kenan.
Illustration: Stina Wirsén (CC BY)
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | RSS
Först under de sista 3 minuterna blev det någotsånär klart vad de tre
podkastarna talade om och vilka framtidsvisionerna inom Riksantikvarie-
ämbetets arbete det handlade om. Det övriga var allmänt svammel om något nytt, men helt utan innehåll och definition. Vi som arbetar med vår synliga historia har inga problem med att visa upp dem för alla..