Publicerat

Per Gustås gästbloggar här om en app som de (IT-bolaget Per & Per) utvecklat baserat på fornminnesdata i K-samsök. Vi på Riksantikvarieämbetet har bidragit med support kring hur man använder K-samsöks API men är inte inblandade i appens form och funktionalitet.
>>Johan Carlström, Riksantikvarieämbetet

Minnesstenen över slaget vid Lena 1208

 

Appen Fornminnen för iPad och iPhone använder K-samsök för att visa information om fornminnen på en karta eller ett flygfoto. Fornminnen är utvecklad av IT-Bolaget Per & Per.

Vårt mål har varit att göra en lättanvänd app som gör det enkelt för den historieintresserade att hitta information om fornminnen. Informationen laddas in löpande när man panorerar över kartan. Många typer av fornminnen har unika ikoner så att man snabbt får en översikt. I appen kan man se en kortfattad beskrivning av fornminnet. Vill man, är det enkelt att hoppa vidare till Riksantikvarieämbetets Fornsök för att se all registrerad information.
Vidare:

  • Det finns stöd för GPS för att göra det lätt att hitta om man är ute och går.
  • Bokmärken gör det lätt att spara ”fynd”.
  • Delning på sociala medier gör det enkelt att tipsa bekanta ifall man hittat något man vill dela med sig av.

Redan visade fornminnen lagras i telefonen/plattan så att de kan visas även när det inte finns bra mobiltäckning, vilket i praktiken inte är så ovanligt när man rör sig ute i naturen. Dessutom sparar det pengar då man inte laddar ner data i onödan via mobilabonnemanget.

Bakom appen ligger K-samsök. Vi upplever tjänsten som snabb och enkelt att komma igång med. Det finns en hel del riktigt kraftfulla funktioner som gör att man kan bygga olika typer av tjänster. Den kartfokuserade appen vi har tagit fram är bara en approach av många som är möjlig att ta. Det är också mycket värdefullt att kunna filtrera vad man hämtar ner och därigenom hålla ner mängden data som hämtas.
Informationen är delvis ostrukturerad och kanske inte alltid enhetlig. Ett slott kan vara en anteckning, samtidigt som en enda utgrävning kan resultera i hundratals anteckningar där varje liten benbit är registrerad. Samtidigt får man komma ihåg att detta är ett register som används av yrkesmän/kvinnor och har byggts upp under årtionden. Det är säkert värt att jobba en del med datakvalitén i registret, samtidigt är det lite av charmen med det, att man verkligen kommer inpå källan.

Ett stor tack till Riksantikvarieämbetet för att man tillhandahåller all den här informationen på ett lätttillgängligt sätt för alla som vill lära sig mer om Sveriges historia.

Appen Fornminnen finns för nedladdning från Apple App Store

>> Per Gustås

7 kommentarer

  1. Underbart!
    Snygg var den också!
    Jag saknar dock möjligheten att kunna se RAÄ-nr invid respektive fornminne. Det kanske kan nämnas i överskriften när man klickat på den? Det nämns ibland i informationstexten men saknas påfallande ofta även i den.
    Mvh

  2. Känns ok, det ni gjort. Men det finns ju otroligt mycket mer att önska av en App som skall vara Riksantikvarieämbetets Fornminnes-App.

    Jag tar den första uppenbara i detta mail:

    Sök.
    Att söka efter efter kategorier, typer, ålder, områden.

    Sammanställ och visa. Det är en ganska enkel SQL-sats.

    /Rickard Friess

  3. Först ett förtydligande; Riksantikvarieämbetet har tillgängliggjort fornminnesdatan som appen använder, vi är dock inte inblandade i utvecklingen av appen och dess utseende och funktioner. Feedback lämnas med fördel direkt till Per & Per som utvecklat appen. Kontaktuppgifter hittar ni via sidan i App store som det länkas till ovan.

    /Johan Carlström – systemansvarig för K-samsök

  4. Appen innehåller ungefär 10% av de idéer vi haft kring vad den skulle kunna göra :-) Tack för återkopplingen och riktigt bra uppslag och idéer. Lyssnar och antecknar. Det är ovärderlig information inför kommande uppdateringar.
    När vi släppte appen var vårt mål att fokusera på att de mest grundläggande och att det skulle fungera bra. Att försöka göra en app som lyfter fram informationen och genom att ”bara fungera” håller sig ur vägen för användaren.
    Ni får gärna ge feed-back direkt till info@2xper.se, men vi följer givetvis den här bloggen och inte minst kommentarerna på App Store.

    mvh
    Per

  5. Tack för en fin app.
    Det är inte alltid att man länkas till Raä:s webbsida, men antagligen via. Texten om det kanske bör ändras?
    Jag gillar att det finns olika slags ikoner. Men finns det någon standard i branschen? Johan: finns det några branschgemensamma ikoner att kunna utgå från? Per: Har ni själva ritat ikonerna eller har ni plockat dem från andra (kart-)sammanhang? T.ex. orienteringskartor? Några ikoner är helt OK, andra borde kunna förbättras.
    Att Raä-numret saknas är redan påpekat. Likaså en sökfunktion.
    Mer eller mindre upptäckte jag av en slump att man nere till höger kunde byta ”kartvy”, bra. Annars blev det svårt att orientera sig i väglöst land.
    Att ”R” används generellt är OK, men när man kommer ner på detaljnivån och det enda som visas är ett ”R” i ikonen och det som finns bakom inte är en R-märkt fornlämning då känns inte R:et helt rätt.
    Jag försökte skicka kommentarer till info@2xper.se, men det gick inte. Så jag skriver här istället. Lycka till med att realisera några de resterande 90% av idéerna!
    /Jan

  6. Tack för bra kommentarer.

    Ja, namnet på länken bör uppdateras

    Nej, vi känner inte till någon standard för ikoner. Skulle det finnas är vi tacksamma för tips. Att ta fram ikoner är ganska tidskrävande. Först satsade vi på lite ”Age Of Empires”-inspirerade ikoner. (Om någon har spelat det…) Det blev snyggt, men visade sig vara väldigt komplext. Med den approachen hade vi inte fått ihop speciellt många ikoner. Till slut landade vi i den nuvarande stilen som är mer inspirerade av ikonerna som visas i en del bilnavigatorer eller brickorna i Alfapet. (Just husgrund är inspirerad av orienteringskartor, annars inte.)
    Om det finns idéer om nuvarande ikoner eller nya hör gärna av dig/er. Antingen hit eller till per.gustas@2xper.se.

    Att inte köra R för allt. Mycket bra kommentar. Tack för tipset.

    // Per :-)

  7. Hej Jan

    Nej, att R betyder fornlämning är nog vedertaget men i övrigt finns inga gemensamma ikoner att utgå ifrån.

    /Johan Carlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *