Över 240 000 bilder blev nyligen mer tillgängliga för dig! Länsmuseet Gävleborg och Hälsinglands museum har nämligen valt att levererera data om sina samlingar till K-samsök -  verktyget för kulturarvsinstitutioner och organisationer som vill tillgängliggöra sin data för en bredare publik.Â
Länsmuseet Gävleborg har levererat hela 199 000 bilder och 5 000 objekt. Bilderna är mest historiska bilder om livet i Gävleborgstrakten från 1880-talet och framåt. Flest bilder finns från 1930-1960 talet. Här kan du kika på bilderna via söktjänsten Kringla.
Från Hälsingland museum kommer cirka 42 000 bilder ur fotografen Hilding Mickelssons fotosamling. Samlingen består av bilder från 1950-talet till tidigt 90-tal, mest natur, vilda fåglar, landskap, jakt och fiske, hembygdsliv, och folkdans. Det finns även en flera bilder som dokumenterar en ung uggla och kattunge som växer upp tillsammans och blir bästa kompisar. Deras vänskap har till och med dokumenterats i boken ”Kirre och kattugglan”.
Vad är K-samsök?
K-samsök är ett verktyg för kulturarvsinstitutioner och organisationer som vill tillgängliggöra sin data för en bredare publik. Det fungerar som en kopplingsdosa mellan institutionernas databaser och de aktörer som vill använda informationen i egna tillämpningar (t.ex. på webbplatser eller i mobila lösningar). Informationen skördas upp till K-samsök och sparas ner i ett index. Via ett öppet API (Application Programming Interface) kan utvecklare bygga e-tjänster mot olika målgrupper. All data som levereras till K-samsök kan du hitta via söktjänsten Kringla.
Leverera till K-samsök
Att leverera till K-samsök är enkelt. Om ni idag använder Carlotta, Primus eller Sofie 8 så kontaktar ni er systemleverantör för att komma igång. Om ni använder ett annat system är det enkelt att skapa en lokalport.
Genom K-samsök vill vi att det ska bli enklare för fler att få tillgång till och dra nytta av den kulturarvsinformation som finns samlad i databaser runt om i Sverige! Läs mer på raa.se/ksamsok.