Publicerat

Run-Janne målar i runorDen första publika versionen (betatest) av Digitala Sveriges runinskrifter har landat på Riksantikvarieämbetets webbplats.

Vi har fått god respons på projektet från många presumtiva användare och nu finns hela innehållet tillgängligt på nätet. Projektet arbetar vidare med den digitala versionen för att frigöra den från de ”fysiska hinder” som hör till bokverket. Projektets mål är en forskarplattform med sökgränssnitt och fler källor än Sveriges runinskrifter. Men det målet når vi i följande projektetapper.

Bokverket Sveriges runinskrifter har getts ut i häften, men är tänkt att läsas i en särskild bindningsordning. Vi har försökt att samla länkar till text och planscher var för sig för att underlätta läsning. Band och häften har delats upp i flera filer för att underlätta nerladdning. Observera att pdf-dokumenten ändå tar tid att ladda ner (vanlig filstorlek är 45 Mb).

Ge oss gärna respons, det ger oss mer underlag till att förbättra Digitala Sveriges runinskrifter.

Gun Larsson / operativ projektledare för Digitala Sveriges runinskrifter

7 kommentarer

  1. Ett stort Grattis!
    Här ska laddas :-)
    Kvalitén på det inskannade verkar mycket hög och texten är därför möjlig att söka i utan problem. Men när man ser fel texttolkningen, hur vill ni att man meddelar sånt?
    /Jan

  2. Tack Jan!

    Skönt att höra att du är nöjd med upplösningen. Vad gäller texttolkning har vi i nuläget inte resurser att rätta den. Men det kan kanske bli ett crowdsourcing-projekt så småningom.
    /Gun

  3. Bra jobbat Gun och ni andra i projektet!

    Fantastiskt för alla runstensintresserade att få tillgång till Sveriges runinskrifter digitalt. Jag går själv dit då och då för att kolla uppgifter kring bilder jag jobbar med här på Riksantikvarieämbetet – och nu kan jag göra det från min dator. :)

  4. Hej,

    stort stort tack för ert utomordentliga arbete! Jag håller nu på med att arkivera en del gamla bilder på runstenar som oftast saknar SRI signum, och det att jag kan nu göra sökningar i SRI’s pdf-filer är helt fantastiskt och underlättar mitt arbete enormt.

    Sonia

  5. Så roligt Sonja! Bättre betyg kan vi inte få än att Sveriges runinskrifter används och blir ett redskap till allas nytta! Tack för din positiva respons / Gun Larsson

  6. Helt underbart, hela verket är nedladdat och jag har allt även i min Ipad att ha med på fältet. Bra jobbat. Har haft nytta av planscherna vid identifiering av egna runstensbilder.

  7. Tack för responsen Micke! Vi fortsätter att förädla Digitala Sveriges runinskrifter. Roligt för oss att arbetet kommit till nytta! Slutrapporten med projektfakta och utvecklingsmöjligheter kommer snart / Gun Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *