Europeana är platsen där du kan dyka ner i hela Europas kulturarv. Och det var just det som många av Europas kulturministrar och andra företrädare gjorde under ett event i Bryssel på Europadagen den 9 maj. De hade fått välja ut ett favoritföremål från sitt land som finns presenterat i Europeana och sedan berätta om detta.
Sverige hade valt en bild av Carl Curman, en Stockholmsvy tagen en vinterdag 1900. Bilden finns så väl i i Europeana som på Flickr Commons där det är den svenÂska bild som är mest komÂmenterad. TusenÂtals mänÂniskor runt om i världen har lovorÂdat bildens skönÂhet.
Att valet föll på just denna bild förklaras i Sveriges blogginlägg :
”bilden, som repÂreÂsenÂtant för det svenÂska innehålÂlet i EuroÂpeana visar hur använÂdarÂnas efterÂfråÂgan och intresse kan och bör styra priÂorÂiÂteringarna av vad som ska digÂiÂtalisÂeras och digÂiÂtalt tillÂgängÂgöras av kulturarvet.(…) Är det bildÂkomÂpoÂsiÂtioÂnen som fascinerar eller den vackra blå färÂgen som tillÂtaÂlar eller är det bara det hisÂnande hisÂtoriska perÂspekÂtivet att den visar något som verkÂliÂgen fanns för över 100 år sedan? Det är svårt att svara på, det räcker kanske med att konÂstatÂera att den i sin enkelÂhet är ett vardagligt mästerverk.”
Läs mer om vilka föremål som utvalts av de andra länderna.
Om Europeana
I den stora europeiska databasen Europeana finns information om många miljoner digitala objekt med syftet att tillgängliggöra Europas kulturella och vetenskapliga arv för alla i ett virtuellt bibliotek. Europeana är initierat av den europeiska kommissionen och EU:s medlemsländer. Riksantikvarieämbetet deltar aktivt för att öka mängden information i Europeana liksom att öka kännedom om den europeiska kulturarvsportalen.