Vår Wikipedian in Residence, Lennart Guldbrandsson, frågade hur mycket av datan i K-samsök som använder Creative Commons eller Public Domain Mark. Det finns inget enkelt sätt få fram informationen men efter lite URL-hackande i Kringla så fick jag fram att av de objekt som har en tumnagel (exklusive inventeringsböcker i FMIS) använder 1 025 279 st (av 2 071 826 st) objekt elementet mediaLicense för att ange hur bilden får återanvändas (med ffa Creative Commons och Public Domain Mark).
Många av bilderna är märkta med de mer restriktiva varianterna av Creative Commons (t ex Creative Commons Erkännande Ickekommersiell IngaBearbetningar (CC-by-nc-nd)) vilket försvårar återanvändning då användaren t ex inte får förändra bilden eller använda den kommersiellt (vilket i sig ibland kan vara svårt att definiera). Det omöjliggör dessutom användning i Wikipedia som endast tillåter de två friaste licenserna Creative Commons Erkänannde (CC-by) och Creative Commons Erkännande DelaLika (CC-by-sa).
Siffran är ganska imponerande men det är inte fler än ca 50% av objekten med bild som är uppmärkta idag vilket försvårar användning av dem via API:et. Målet är att all media (bilder, pdf:er, ljud osv) ska vara uppmärkta. Detta är även något som institutioner som levererar data till K-samsök förbinder sig att göra i o m att de skriver på avtalet/överenskommelsen. Även Europeana ställer krav att allt content/innehåll som levereras ska vara uppmärkt. Det finns i princip två sätt att lösa detta:
- Dölja de objekt som har media men som inte använder mediaLicense samt att inte leverera objekten vidare till Europeana.
- Märka upp dessa o-märkta objekt med ”Rights reserved – free access” enligt den kommande rättighetsmodellen vilket innebär att den som vill använda bilden måste kontakta respektive institution. Detta kommer även att innebära att innehåll som inte längre skyddas av upphovsrätt felaktigt får en märkning som kraftigt försvårar möjligheten till återanvändning.