Â
Foto: Riksantikvarieämbetet, CC-by
Platsr uppdaterades med en ny version i början av september. En lång utvecklingsperiod var äntligen över. Både fram- och baksida har gjorts om på sajten, det vill säga både ny databas och nytt ramverk samt många förändringar på utsidan i designen. Efter driftsättningen var Platsr skakigt och gick ned mer än vanligt. Nu är Platsr stabilt igen, efter idogt felsökande och åtgärder. En del minnesproblematik samt kopplingar i databasen har orsakat problemen, men det är åtgärdat nu.
Vi har fortfarande en del att putsa på, och kommer att fortsätta med det under 2014, vi tar gärna emot feedback från sajtens användare på platsr@raa.se. Platsr har nu också ett API som vi så klart vill se användning av. Dokumentation till API’et hittar ni här. Koden för Platsr-sajten kommer också att läggas ut publikt på webben framöver för vem som helst att ta del av och använda.
Vi har också genomfört en objektiv review, en granskning, av koden för Platsr med hjälp av konsulter från Decerno. Kontentan av denna granskning visade att koden är godkänd och av en medel-kvalitet, det vill säga den är helt acceptabel. De granskade också designen på sajten och där finns flera förbättringsområden men det är vi medvetna om; vi hann inte med allt i denna omgång av utvecklingen.
Under året som har gått har vi fått in en hel del genomarbetade berättelser, både från privatpersoner och minnesinstitutioner vilket vi tycker är fantastiskt roligt! Det verkar också som att det nya sättet att lägga in berättelser fungerar bra även för ovana användare. Några fina exempel att ta del av och inspireras av: Lisbeth som berättar om en släktgård som efter 11 generationer fortfarande är i familjens ägo och fina bilder från Tommys familjs sommarställe under trettio år.
Vi ser fram emot många nya berättelser även under nästa år..!
Maria Logothetis jobbar med Platsr och Europeana Awareness på Riksantikvarieämbetet.