Skolprojektet ”Välkommen till min plats” mottog under museernas vårmöte i slutet av april utmärkelsen Årets pedagogiska pris.  En av de digitala plattformar som används i projektet är Riksantikvarieämbetets berättarsajt Platsr.
Det är Stockholmskällan och Wikimedia Sverige som ligger bakom projektet vars syfte är att skolelever ska söka, skapa och dela kunskaper om sin närmiljö för att lära sig mer om lokalhistoria och kulturarv. Genom att barnen utgår ifrån bekanta platser för att utforska dåtid, nutid och framtid får de en djupare förståelse av att historien är ständigt pågående. Bekanta platser i elevernas närhet förenar dessutom alla elever, oavsett vilken bakgrund de har. Det skapar också en känsla av att alla är en del av historien och är med och skapar den.
I ”Välkommen till min plats” har 250 elever i grundskola och gymnasieskola deltagit med 10 lärare och skolbibliotekarier i Stockholm stad. De har praktiskt arbetat med museernas samlingar genom att skriva på Wikipedia, Wikimini och Platsr.se. Projektet har genomförts i Stockholm men ska kunna användas och utvecklas vidare av kommuner och skolor i hela Sverige.
Här berättar Sara Mörtsell, Wikimedia Sverige och Sofia Dahlquist, Stockholmskällan, kort om hur Riksantikvarieämbetets sajt för berättelser och minnen har använts i det prisade projektet:
Jättebra intitivtiv! Ni skriver att ert arbetssätt ska kunna användas av skolor och kommuner i landet. Finns det någon projektbeskrivning eller utvärdering som man kan få ta del av? Karin Lyberg, Adolfsbergs hembygdsförening Örebro
Hej Karin! Tack för din fråga. Kollar upp detta och återkommer med ett svar. /Maria
Hej Karin!
På http://www.välkommentillminplats.se kan man ta del av metoden och få se exempel på hur det sett ut när vi testat modellen i olika skolor. Vi har under 2016 arbetat med ca 250 elever och 10-tal lärare i Stockholmsområdet.
Lycka till!
Hej Karin! Kul att du gillar projektet. Vi håller nu på att sammanställa materialet på en öppen och tillgänglig portal på Wikiversity (https://sv.wikiversity.org/wiki/V%C3%A4lkommen_till_min_plats) och den kan också nås via adressen välkommentillminplats.se
Kolla runt där och hör av dig via om-sidan om du har fler frågor.