Publicerat

En lagerlokal med cementgolv och väggar och stålhyllor med föremål, främst gamla vagnshjul.

Det är i magasinen den största delen av museernas samlingar bevaras. Foto: Hanna Wilhelmsson CC BY

Samlingsforum 2024, det femtonde i rad, är nu avslutat. Fokus denna gång var framtidens magasin. Vad är önskvärt, vad behövs och vad är hållbart? Med en tillbakablick på Samlingsforum 2017, när magasin senast var i fokus, reflekterar vi nu över hur tankarna om magasin förändrats de senaste åren.

Samlingsforum är en årlig konferens som Riksantikvarieämbetet arrangerar i syfte att ge möjlighet till kunskapsutbyte och utveckling inom samlingsförvaltning. 2024 hade forumet tema Framtidens magasin för alla tiders samlingar.

Många museer har nyligen byggt eller står i begrepp att bygga nya och mer ändamålsenliga magasin. Att bygga och flytta till nya magasin är ett omfattande arbete för museerna och det innebär höga kostnader och tidskrävande förberedelser. Det krävs noggrann planering för att bestämma bevarandeförhållandena och för hur de ska upprätthållas i magasinen. God tillgänglighet till samlingen är nödvändig för museernas arbete med utlån, utställningar och forskning.

Samlingsforum 2017: Magasin, en nyckel till historia

Även Samlingsforum 2017 handlade om magasin. Flera föreläsare berättade då om hur de planerat och utfört sina magasinflyttar eller flyttar av mindre samlingar. I och med flytten kunde de dokumentera och digitalisera i större utsträckning än tidigare och därmed få en ökad tillgänglighet till samlingarna. Samtidigt blev deras kunskap djupare och äldre kunskap aktualiserades. Det blev som en nystart för både samlingarna och museerna.

Nya frågor

2017 låg fokus på samlingar och främst på flytt av samlingar till nya magasin. Vi resonerade då om föremålen och hur de får ett för föremålen effektivt magasin. 2024 låg fokus på magasinsbyggnaden. Vi fokuserar nu på hållbarhet för föremålen, för byggnaden och för klimatet samt att förbättra för personalen.

Museernas arbete med beredskap

Den tydligaste skillnaden mellan Samlingsforum 2017 och 2024 är det förändrade världsläget och hur det påverkar museernas arbete i fråga om beredskap. 2017 var inte beredskap inför krig och klimatkatastrofer lika aktuellt som det är idag. 2024 är dessa områden minst lika viktiga som beredskap inför vattenskador och brand. På forumet 2017 höll Riksantikvarieämbetets utredare Erika Hedhammar en föreläsning om riskhantering vid brand och vattenskador i magasinen. På årets forum hade ämnet breddats och det hölls flera föreläsningar om beredskap och riskhantering. Dag två fanns det två valbara spår för föreläsningarna, varav ett var “riskhantering och beredskap”, med flera föreläsningar och ett panelsamtal på ämnet. Det andra spåret handlade om digitalisering av samlingarna, ett annat aktuellt ämne.

Trälådor står på en pall inne i ett magasin. På trälådorna sitter en stor lapp som det står RÄDDAS på.
På Samlingsforum 2024 hölls flera föreläsningar om beredskap och riskhantering. Foto: Alissa Anderson CC BY

Fokus på hållbarhet

En annan skillnad mellan de två åren är att det låg mer fokus på hur man ser på hållbarhet vid byggandet av magasin 2024. Det handlar inte enbart om att föremålen ska bevaras under en lång tid utan också om hur vi bygger hållbart ur ett klimat- och energiperspektiv. Detta togs upp i en föreläsning även 2017 (Keep the balance – 10 approaches to sustainable storage facilities, av Joachim Huber, Prevart) men ämnet fördjupades i år. Bland annat presenterades ”den danska modellen”, ett sätt att bygga lågenergimagasin. Det handlar om att bygga magasin som förbrukar mindre energi och som lämnar ett lägre koldioxidavtryck än vad dagens magasin ofta gör.

Personalens arbetsmiljö viktig

Men det är inte bara hållbarheten kring själva byggnaden som är viktig, att det är ändamålsenligt bevarandeklimat för föremålen och att det är en bra arbetsmiljö för de som arbetar i magasinen anses också vara viktigt. Under årets forum lyftes just arbetsmiljöaspekter flera gånger. För att kunna hantera samlingar på ett bra sätt krävs att personalen mår bra och “håller” ett helt arbetsliv.

Framtida teman på Samlingsforum?

I utvärderingen som gjordes efter Samlingsforum 2017 framträder några teman som efterfrågas mer än andra för framtida forum. Flera deltagare tog upp en önskan om att få lära sig mer om skadedjursbekämpning, hur man ska tänka kring etiska frågor i samlingsförvaltning och hur andra museer hanterar insamling, är insamlingen till exempel aktiv eller passiv? På Samlingsforum 2020 togs etik upp som tema och information om skadedjursbekämpning är ett pågående arbete via skadedjursgruppen PreMal och Riksantikvarieämbetets råd och stöd.

Gallring och AI

Gallring är ett annat tema som önskas av många deltagare både i utvärderingen 2017 och 2024. Även frågan hur andra museer arbetar med insamling efterfrågas återigen i utvärderingen 2024. Hur man samlar in påverkar både magasin och eventuell gallring så de områdena hänger delvis ihop. Ett tema som är nytt i utvärderingen 2024 är AI som en teknisk möjlighet. Hur kan AI användas i arbetet med samlingar och vad finns det för utmaningar med användning av AI? Ny teknik inom samlingsförvaltning överlag önskar några av deltagarna få mer kunskap om.

Framtidens magasin

Samlingsforum 2024 avslutades med ett panelsamtal om nya perspektiv på magasin. Hur tar vi oss utanför boxen för att försöka möta framtidens behov? Är det hållbart att ständigt växa eller behöver vi fundera över alternativ för att klara av att bevara våra samlingar?

Skribent: Caroline Rönnerfält, praktikant på enheten för kulturföremål och samlingar.

Läs mer

Samlingsforum 2017

Samlingsforum 2024

PreMal (Svenska museernas, bibliotekens och arkivens skadedjursgrupp)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *