Nu övergår K-samsök från att vara ett tidsbegränsat projekt till att bli linjeverksamhet och ett förvaltningsobjekt i Riksantikvarieämbetets IT-miljö. Just nu jobbar jag med att färdigställa alla förvaltningsdokument, uppdatera hemsidan, planera inför det resterande året mm.
En K-samsök 1.0 innebär att K-samsök som teknisk infrastruktur och protokoll finns i en godkänd och stabil version . Detta innebär dock inte att det är ”färdigt” utan vi sammanställer just nu en backlog med önskemål om vidareutveckling. Några punkter med önskemål och saker som är på gång är:
- Json – för att skicka kompakta datapaket, underlättar för utvecklare som vill bygga t ex mobila applikationer.
- Diskussioner och skördning av MuseumPlus.
- Vi har blivit kontaktade av Statens musiksamlingar, Riksteatern, Lantmäteriet och Filmarkivet (KB+svenska filminstitutet). Vidare diskussioner kommer att föras kring skördning till K-samsök.
- Översyn av parametrar (t ex objektstyp och ämne).
- Tydligare texter kring parametrar (white paper).
- ”Datapaket”, t ex berättelser från platsr.se.
- Skördning av användargenererad data. Troligtvis behövs nya parametrar för detta.
- Leverans av kulturmiljöobjekt till Europeana via Carare.
- Tydligare policys kring öppen länkad data, fri metadata är en förutsättning.
- Utredning kring vilken statistik som är intressant.
Den 22/2 träffar vi (jag själv, Lars Lundqvist och Johanna Berg) de som levererar data till K-samsök idag, i Stockholm. Då kommer vi att gå igenom vad som hänt under 2010 samt hur vi vill jobba framöver. Tanken är att etablera en extern referensgrupp med informationsförvaltare som levererar data till K-samsök (dvs de vi träffar den 22:a) samt ett intressentråd för strategiska frågor. Mer om detta senare.
På Riksförbundet Sveriges museers community pågår just nu en bra diskussion om utveckling av K-samsök, titta gärna in där eller kommentera här.
>>Johan Carlström – systemförvaltare K-samsök