Publicerat

Vy över Riksantikvarieämbetets informationstorg med besökare
Informationstorget i Östra stallet. Foto: Bengt A Lundberg

Hjälp oss! Hur utformar vi en miljö där man kan studera värdefulla arkivhandlingar från 1700-talet, möta besökande grupper, träffa på studiekompisar från i förfjol, hitta information om eternitens förträfflighet som byggnadsmaterial, koncentrerat söka i databaser, låna böcker eller delta i en workshop om regional utveckling? Här ska man även kunna föra ett lärt samtal, dricka en kopp kaffe för att orka föra ännu fler lärda samtal och i lugn och ro bläddra i senaste Arkitektur eller Populär arkeologi.

Informationstorget i Östra stallet i Stockholm är Riksantikvarieämbetets publika mötesplats. Till Infotorget kommer anställda, forskare, studenter och allmänhet för att ta del av fornminnes- och byggnadsinformation, söka/låna böcker och arkivhandlingar, söka i databaser och register samt för att få handledning och hjälp med ovanstående.

Den fysiska miljön är vacker och stilren. Byggnaden är statligt byggnadsminne och måste hanteras med omsorg. Vi har ambitionen att vara en mötesplats för människor inom och utanför kulturmiljövården, digitalt, mentalt och fysiskt.

Det pågår nu en diskussion om hur man skulle kunna utveckla Informationstorget, och göra besökarnas tillvaro där ännu bättre. Vi skulle vilja göra miljön mer välkomnande och våra resurser bättre exponerade och tillgängliga. Vi behöver hjälp med det av er, våra besökare.

Tyck till om hur vi ska ha det i framtiden! Vad är bra och vad kan göras bättre?

>> Eva Pelve är bibliotekarie och arkeolog och arbetar med kundservice och katalogisering på Vitterhetsakademiens bibliotek

6 kommentarer

  1. Stallet är toppen, ett jättelyft från de gamla lokalerna under taket.

    Installera trådlöst bredband! Om ni vill kontrollera dess tillgänglighet kan ni byta lösenord ibland och låta folk ”låna” lösenordet vid disken på sina lånekort.

    Västra änden av lokalen står mest tom. Gör studieplatser där eller ställ upp ett par extra års bokaccessioner. Det blir ändå aldrig något av det där flummiga torgandet.

  2. Läste just senaste häftet av Art Libraries Journal 32(2007):4 som är ett temanummer om bibliotek, antingen i nybyggda eller ombyggda lokaler under devisen ”design well and the users will come”.
    Jag fäste mig speciellt vid en reflektion från det ombyggda biblioteket vid MoMA i New York som jag tycker passar in i vår situation: ”one side benefit of having such an architecturally distinguished space is its new role as a forum for special events and lectures that highlight some aspect of the library and archives. … This newer, higher visibility will surely pay off in the increased exposure … we tried to design a space that could be flexible enough to change with the times while also conveying an atmosphere of learning and scholarly activity.”(s.27f)
    Detta kan sammanfattas med orden: mötesplats, flexibilitet, rofylld atmosfär, samtal och idéutbyte.

  3. Flexibilitet kommer att bli ett ledord i det här arbetet. Det framgår både här och utifrån interna diskussioner.

    Martin, jag ska säkerställa att förslaget om bredband når IT!

    Hur upplever man flera diskar/expeditioner som besökare? Hur skulle det kännas med en gemensam disk för alla ärenden, där personer med olika kompetens möter?

  4. Jättetrevliga lokaler, men de begränsade öppettiderna begränsar också nyttan. Vet att det är en budgetfråga, men för besökande forskare från andra städer som betalar för att ta sig dit är det frustrerande. Trevligt att bibban fått lite bättre öpettider än förut, men för ATA är det fortfarande halvdagar som gäller. I det fallet vore det bättre med tre heladagar i rad, än fem halvdagar.

    Det är kombinationen ATA och vitterheten som är avgörande i Stallet – de flesta universitetsbibliotek har ju annars motsvarande samlingar, och det finns alltid fjärrlån. Spåna gärna lite på hur det samarbetet kan utnyttjas mer kreativt (som förslaget om seminarier ovan).

    Understryker Martins idé om trådlöst bredband – datorn och internet är grundläggande arbetsredskap nuförtiden, att kunna koppla upp sig vore guld värt.

  5. Här är några synpunkter på garderoben. Med sina trasiga skåp gör den ett något nedslitet intryck. Ytterkläder kan inte låsas in eller fast. Kaffet är gratis, vilket är bra, men i gengäld svagt och smaklöst. Ett bar-bord och några barstolar i anslutning till automaten efterlyses. Någonstans vill man ju också kunna sitta och äta sin matsäck om man sitter länge.

  6. Rune, du har verkligen rätt när det gäller de trasiga skåpen i garderoben. Utrymmet behöver lite shape up! Problemet är att det verkar vara nåt grundläggande fel med gångjärnen, de har trasslat från första början och går sönder hela tiden. Vet inte om vi kan få hjälp av den ursprungliga firman, eller om vi måste ta dit en snickare eller så. Tack ändå för att du påpekar att det inte ger nåt bra intryck, det är förstås viktigt att vi INTE ger ett slitet intryck redan i entrén!

    Dina förslag om kaffet och sitt/ståplatser är också välkomna, en eller annan lösning på det problemet kommer det att bli. Mycket rimligt att man kommer åt att äta en smörgås och fika i lugn och ro när man sitter länge och jobbar!

    Komplettera gärna med fler tankar om Infotorgets lokaler och organisation, gäller er alla som har eller inte har forskarplats.

    Hälsningar

    /Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *