Datan som levereras från K-samsök till Europeana visas i portalen www.europeana.eu samt är tillgängligt via Europeanas API. För att förtydliga rollfördelning samt hur data får återanvändas (av Europeana själva samt av tredje part) har Europeana tagit fram ett avtal, Data Exchange Agreement. När jag skriver ”objekt” nedan syftar jag på materialet hos källan (den scannade bilden, ljudklippet, filmklippet, den scannade boken mm).
Från och med årsskiftet 2011-2012 gäller Europeanas nya avtal för institutioner som levererar information till Europeana, direkt eller via en aggregator. Antingen skriver institutionen avtal själv med Europeana eller så skriver aggregatorn (t ex K-samsök) avtalet. I det senare fallet ska aggregatorn säkerställa det som står i avtalet med sina respektive leverantörer.
I avtalet görs skillnad på metadata och preview. Metadata definieras som all textdata kopplat till ett objekt i källdatabasen som levereras till Europeana. Det kan således även handla om information som i andra sammanhang inte brukar klassas som metadata. Preview kan vara en tumnagel, ett kort ljudklipp mm som Europeana sparar ner och lagrar på sina servrar. Själva objektet i källdatabasen lagras dock inte utan görs tillgängliga via länkar till objektet. Europeana lagrar således endast metadata och preview. Enligt avtalet gäller följande för dessa:
- Metadata – All metadata som skördas till Europeana får märkningen CC0 (Creative Commons zero). Detta innebär att metadatan är fri att använda utan restriktioner. Europeana definierar hur det är önskevärt att man attribuerar när man använder information från Europeana i ett icke-bindande Data Use Guidlines. Har en institution metadata som de inte vill ska få användas fritt ombeds de att inte levererade dessa metadata. Metadatan behöver inte vara märkt på detta sätt hos informationsförvaltaren (t ex ett museum) eller hos aggregatorn (t ex K-samsök) utan det görs vid leveransen till Europeana. Syftet med denna märkning är att kunna tillgängliggöra datan som Linked Oped Data.
- Preview – Det finns ett obligatoriskt element i Euopeanas datamodell (edm:rights) mot vilken man mappar den upphovsrättsliga statusen för objektet. Den märkning man väljer gäller återanvändande av såväl preview och det objekt metadatan beskriver och länkar till.
Avtalet gäller från årsskiftet men CC0 för metadata börjar gälla 1 juli 2012.
Europeanas modell för licenser
Previews och de objekts som länkas till ska märkas upp enligt följande modell:
- Public Domain Mark – Används för objekt vars skyddstid har gått ut (maximalt 70 år efter upphovsmannens död) eller som aldrig skyddats av upphovsrätt.
- Creative Commons Zero - Används om informationsförvaltaren vill avsäga sig alla rättigheter till objektet och placera det i Public Domain.
- Creative Commons – De sex ordinarie licenserna som bygger på att informationsförvaltaren äger upphovsrätten till materialet.
- Unknown – Avvänds för objekt där upphovsmannen inte är känd, sk Orphan Works.
- Rights reserved – free access – Objetet finns tillgängligt för alla i sin helhet men får inte åtaranvändas utan tillstånd.
- Rights reserved – paid access – Objektet finns tillgänglit på nätet men måste betala för att se det i sin helhet (t ex via en engångskostnad eller prenumeration)
- Rights reserved – restricted access – Tillgången till objektet är begränsat på andra sätt än att användaren måste betala för det, t ex registrering eller annan kontrollerad tillgång.
 Läs mer om märkningen i The Europeana Licensing Framework (pdf)
Jag kommer i ett kommande inlägg gå närmare in på hur detta påverkar K-samsök samt ge förslag på möjliga vägval.
>> Johan Carlström – Systemförvaltare för K-samsök.
3 kommentarer